Премиерът Пламен Орешарски е замразил българското участие в проекта „Южен поток” заради искане на Европейската комисия. Самото обявяване на решението е било направено пък след среща с трима американски сенатори само защото преди това не е имало друга среща, а и защото тогава е обсъдена енергийната сигурност на България и Европа.

Това увери самият министър-председател, който дойде пред депутатите в пленарна зала, за да разкаже какво са направили управляващите до момента и какво предстои по отношение на изграждането на този газопровод от българска страна.

Стойнев:
До 29 юни трябва Съветът по европейски въпроси да приеме нашите отговори, за да бъдат изпратени в Брюксел. С отговорите си ние оправдаваме действия на предишни правителства - тройната коалиция и ГЕРБ. Имаме 1 месец за да изчистим съмненията на ЕК
Още...

Премиерът Орешарски обясни, че в началото на този месец страната ни е получила уведомително писмо от Европейската комисия, което е първа стъпка от наказателна процедура. В това писмо Европа ни е размахала пръст и е посочила, че има опасения и предварителни твърдения за допуснати нарушения при различните етапи от проекта „Южен поток”.
Европейската комисия се съмнява най-вече за провеждането на процедурите при определянето на проектант, оператор и собственик на тръбопровода.

„Тези процедури са от няколко години”, отбеляза от своя страна Орешарски и посочи, че се включва настоящото управление и миналото.

Министър-председателят обърна внимание на това, че Европейската комисия е призовала страната ни да прекрати всички действия към този момент. „Разпоредих да се преустановят по нататъшните действия при подготовката за стартиране за изграждането на газопровода, докато тече комуникацията с ЕК и не се предприемат конкретни мерки”, обясни замразяването на проекта още Орешарски.

По думите му в момента тече задълбочен юридически анализ, който сега се извършва от експерти на МИЕ и БЕХ. „Аз няма да си позволя да правя предварителни оценки и коментари”, се зарече премиерът.

По отношение на това дали самият той вижда грешки при провеждането на съмнителните за Европа процедури по „Южен поток” Пламен Орешарски не постави под въпрос компетентността на България да сключи споразумение и да възложи поръчките както от това правителство, така и от предходното.

Цецка Цачева от ГЕРБ пък предложи, ако има нещо застрашаващо националната сигурност, НС да продължи изслушването за Южен поток на закрито заседание.
Тя поиска да разбере какви неустойки ще платим при спирането на проекта. По думите й министър-председателят еднолично не можел да взема такова решение.

Цачев обаче се отказа да пита за Южен поток и зададе важният въпрос: „Готов ли сте, г-н Орешарски и кога да си подадете оставката?”.

Пламен Орешарски обаче реши да обясни за проекта. Има текуща процедура по оспорване на изпълнение на отделни изисквания, каза премиерът. ЕК иска да спрем всички текущи процедури до изясняване на проблема, стана ясно от думите на министър-председателят. Ние сме в експертен контакт с ЕК, заяви той и обясни, че ще се отстранят всички пречки.

Що се отнася до въпроса за оставката той просто отговори: „Поставяте въпрос извън днешната тема”.

Обидена съм и страдам заради българските граждани, които ви слушат как мънкате, заяви и Магдалена Ташева от „Атака”. Два дни преди идването на сенаторите, по думите й, посланикът на САЩ Марси Рийс заявила, че ще се санкционират родни фирми, работещи по проекта. Ние сме наясно, че тези санкции, които са незаконни се налагат на малки държави с продажни правителства като нас, недоволна бе Ташева.

Дойдоха трима господа и вие обявихте, че спирате Южен поток, продължи тя. С какво ви заплашваха, попита националистката, която обвини премиерът, че американците му дърпат конците. Ние сме членове на ЕК и към всички актове на ЕК трябва да се отнасяме сериозно, кратко отговори министър-председателят.

Как да вземем отношение по нещо, за което не се казва нищо. Така в дебата се включи и Лиляна Павлова от ГЕРБ.Може да не вземате отношение, отговори й Мая Манолова. Може ли да не ме прекъсвате, ядоса се Павлова. Зная, че имате мнение по всички въпроси, но замълчете за малко, продължи тя с критиките към Манолова.

Каква е стойността на проекта, защо стойността му се е увеличила спрямо първоначално договореното, какви са параметрите по него, попита депутатката от ГЕРБ. Според нея поведението на кабинета е неуверено, неубедително и днес правителството демонстрирало гузно поведение.

Всичко, което правите е една демагогия, едно шикалкавене, категорична бе Лиляна Павлова. С колко пари ще загробите българските граждани, попита тя.

Явор Куюмджиев от БСП защити проекта, заявявайки, че това е стратегически проект за страната и се реализира спряно правилата на ЕК. Продължавайте да изпълнявате проекта спрямо вашите компетенции и изискванията на ЕС, настоя социалистът.

Рамадан Аталай от ДПС критикува арогантния и безобразен стил на опозицията. От това „нищо казване" на премиера станаха ясни няколко неща, изтъкна той, заяждайки се с казаното по-рано от Лиляна Павлова.

На Аталай му станало ясно, че МС, премиерът и министъра на икономиката и енергетиката, няма да подкрепят проекта, докато ЕК не е убедена, че той ще стане по изискванията на третия енергиен пакет, както и че, ако има нередности, те ще бъдат отстранени и този проект ще се реализира съобразно националните интереси.

Това е нищото, което каза премиерът, обясни депутатът от ДПС. С този проект ще докажем, че България ще защитава геополитическите и националните си интереси, смята Рамадан Аталай.

По думите му държавата ни спазва джентълменско поведение с ЕС. Забравете популизма, когато става въпрос за енергетика, посъветва той опозицията.