Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев подчерта, че проектът „Южен поток" е стратегически както за страната ни, така и геостратегически за цяла Европа, и най-вече за страни като Италия, Австрия, Словения, Хърватска, Гърция.

На това се базиране моето мнение, че този проект е необратим, категоричен бе Стойнев по време на парламентарното обсъждане, свързано с тръбата.

Бившият министър на транспорта от ГЕРБ Ивайло Московски посочи, че проблемът с „Южен поток" е и морален, тъй като от едната страна, по думите му, са заложени публични активи, а от другата стоят търговски отношения. Московски намекна, че проектът се реализира задкулисно, а управляващите не са диалогични и са капсуловали информацията по него.

Ние сме парламентарна република, към Народното събрание има съответни комисии, в които проблемите могат да бъдат обсъждани.

И към днешна дата вие не предоставяте отчетите на НЕК, припомни Московски. Според него заради задкулисието, с което се реализира, този важен и стратегически по думите на Стойнев проект, вече е рисков.

Стойнев отговори на Московски, че в момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано 2008 г., и към начина на създаване на проектната компания - през 2011 г. при управлението на ГЕРБ.

Ние сме следвали действията, които вие сте извършили, ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние, изтъкна Стойнев. В момента ЕК това пита и ние това отговаряме, каза министърът.

Красимир Янков от БСП попита от парламентарната трибуна колко време ще е необходимо на проектната комисия, за да се изчистят всички споразумения и да се постигнат така необходимите договорки, за да се върви към реализиране на този проект.

Срокът на отговора на ЕК е по-съкратена процедура - вместо обичайните три месеца, имаме поставен срок от 1 месец. До 29 юни трябва Съветът по европейски въпроси да приеме нашите отговори, за да бъдат изпратени в Брюксел. С отговорите си ние оправдаваме действия на предишни правителства - тройната коалиция и ГЕРБ. Имаме 1 месец за да изчистим съмненията на ЕК, каза Стойнев.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова се обърна към Стойнев с обвиненията, че управляващите не могат да координират действията си.

Тя припомни, че преди дни премиерът Орешарски заявил, че спира развитието на проекта „Южен поток", а Стойнев казва днес, че проектът е необратим и реализацията му продължава. Обявихте с гордост, че има и избран изпълнител.

Какво се случи с онези 200 милиона, които вие инвестирахте в края на годината? След като има държавно финансиране, редно е да обясните какво се случва с тези 200 милиона, заяви Павлова.

До момента от тези пари са похарчени 23 милиона лева общо - от наша страна и при ГЕРБ, тоест от нас са похарчени около 11,5 милиона лева, отговори й Стойнев.

Депутатът Кирил Кирилов пък изтъкна пред колегите си, че не може да има търговска тайна по проект, в който участва най-голямото ни търговско дружество.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай посочи, че проектът „Южен поток" е подготвян от дълги години и не е български в същността си.

Той подчерта, че повечето министри на енергетиката от държавите, пред които минава газопроводът, са прехвърлили цялата отговорност по осъществяване на проекта на еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Според вас, правейки същото, България предава националните си интереси. Как така Италия или Австрия не са предали интересите си, попита Аталай.

„Южен поток" ще бъде построен, когато всички установят, че правилата на реализация са според принципите на ЕС, гарантира още депутатът от ДПС.

Той призова управляващите да направят всичко възможно този проект да бъде приет и от опозицията. Не позволявайте всичко, което сте направили досега, да бъда зачеркнато с лека ръка, каза Аталай.