Полиция прекрати похода към София на фермери от Врачанско с техните крави, а водачът на похода бе арестуван.

По международния път Е79 край мездренското село Ребърково полицейски кордон е преградил колоната от протестиращи фермери и стадото крави.

Тази нощ животновъдите са нощували в селото откъдето днес е трябвало да продължат към столицата.

Адриан  Цаконски - организатор на похода, е бил арестуван. Той е и собственик на стадото.

Движението по Е79 е спряно, защото полицаи ветеринари товарят животните в специално докаран за целта камион. Кравите са върнати във фермата им.

След шестчасово задържани в РПУ-Мездра Цаконски е бил освободен, но с ареста му ветеринарните власти и полицията прекратиха протестното шествие по пътещата на страната.

Походът на фермери и крави трябваше да финишира в София на 20 февруари, където ще се проведе национален митинг. Животновъдите настояват за целогодишна държавна субсидия на литър произведено мляко.

Вчера врачанските власти са предупредили протестиращите, че предвижването им по главния път е незаконно.
От земеделското министерство уточниха, че млекопроизводителите, които използват живи животни за протестни действия в страната нарушават Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Съгласно член 139 от закона се забранява транспортирането на животни без ветеринарно свидетелство, а такова може да се издаде само, когато се представи дестинация на превозването на животните, а това може да бъде кланница, ферма или граничен пункт при излизане от страната.
Според чл. 161 пък животни могат да се придвижват само с лицензиран транспорт.

Преди два дни ветеринарните власти наложиха глоба от 500 лв на Цаконски, защото не е позволено движението на животни на собствен ход.

От партия ГЕРБ, чиито представители са били на място, съобщават, че органите на реда са съставили три акта.
Те обаче са подписани с Особено мнение, като е посочено, че всичко, което е записано в протоколите не отговаря на истината.

От ГЕРБ посочват също така, че при товаренето на животните в камионите не е направен опис за броя и състоянието им.

Също така не отговаря на истината, че протестиращите са възпрепятствали работата на органите на реда.

В информация до медиите от Министерството на земеделието съобщават, че "използваните за целите на протестиращите животни са били натоварени на специални транспортни средства с цел транспортирането им до подходящо за нормалната им жизнена среда място".

МЗГ призовава протестиращите млекопроизводители да преустановят използването на животни за целите си - каквито и да са те.
Проблемите на животновъдството трябва да бъдат решавани по пътя на диалога между представителите на държавните институции  и фермерите.
Самите животни нямат вина, за да бъдат експлоатирани чрез подобно нехуманно отношение.