Млекопроизводителите, които използват живи животни за протестни действия в страната нарушават Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев по повод животновъди, които тръгнаха с добитъка към София за протестните митинги.

Припомняме, на 13 февруари с 26 крави към столицата тръгна фермерът Андриян Цаконски от Регионален млечен борд - Враца.
Вчера Регионалната ветеринарномедицинска служба във Враца го глоби с 500 лв. защото  законът забранява придвижването на животни на собствен ход.

По-рано днес пък полицейска блокада спря кервана животни на протестиращите млекопроизводители на главен път Е 79 край Мездра.

Съгласно член 139 се забранява транспортирането на животни без ветеринарно свидетелство, а такова може да се издаде само, когато се представи дестинация на превозването на животните, а това може да бъде кланница, ферма или граничен пункт при излизане от страната.

Съгласно чл. 161 животни могат да се придвижват само с лицензиран транспорт.

Останалите посочени по-горе членове показват, че осъществяваните в момента действия нарушават, както Закона за ветеринарномедицинската дейност, така и Регламент на Европейската общност 1/ 2005 на Съвета за хуманно отношение към животните.

Това е престъпление към животните и тези действия могат да доведат до негативна оценка от ГД „САНКО" на ЕК, уточнява доц. Байчев.

Днес експертна група от НВМС извърши оценка на състоянието на животните и констатира, че на всяка цена те трябва да бъдат върнати във фермите за отглеждане.