Държавният глава на САЩ Барак Обама и премиерът на Великобритания Гордън Браун дадоха пресконференция след работната си закуска на "Даунинг стрийт" 10.

Основна тема на техните разговори е била световната икономическа криза и начините за справянето с нея. Това е и темата, която ще дискутират лидерите на Г20 в Лондон.

Лондон се готви за "безпрецедентни" протести.
                         Още...

Браун говори за рецесията и тежките последици от нея, безработицата и страданията, която причинява тя на обикновения човек. Той беше категоричен, че страните от Г20 трябва да се обединят, за да съкратят този тежък период възможно най-бързо. Неговият призив бе „Да застанем обединени срещу кризата".

Браун беше категоричен, че на срещата на лидерите от Г20 ще бъдат взети глобални решения на глобални проблеми.

Двамата с Обама са обсъдили варианти за стимулиране на банковата система, подкрепа за семействата и бизнеса, интернационално коопериране на пазарите и отхвърляне на протекционизма.

Премиерът на страната-домакин на срещата добави, че няма да бъде лесно да се излезе от кризата.

Сред останалите, теми които са обсъдили държавният глава на САЩ и премиерът на Великобритания, са възстановяването на Афганистан, както и проблемите в Иран, Израел и Палестина.

Гордън Браун беше категоричен, че двете страни ще продължат да работят заедно и да си сътрудничат по всички въпроси.

От своя страна американският президент Барак Обама определи сутрешния разговор с британския министър Гордън Браун като много продуктивен.

Същевременно той подчерта „неотложните действия", необходими за противопоставянето на глобалната икономическа криза.

„Ние сме изправени пред най-мащабната икономическа криза от Втората световна война насам", заяви американският президент Барак Обама.
„Хора по целия свят вече са отчаяни", посочи той.

Голямата депресия е грешка, която не може да си позволим да се случи отново.
По думите му Г20 трябва да отхвърли протекционизма и да подкрепи и да поддържа възникващите пазари.

Обама призова страните да работят заедно.„Съединените щати се ангажират да работят заедно с Великобритания, за да се направи каквото е необходимо за стимулиране растежа на икономиката и тази криза да не се случи повторно."

Пукнатините преди вземането на важните решения, обаче започнаха да изплуват още вчера. Припомняме Франция заплаши да не участва в срещата на Г20 , ако исканията й за по-стриктна финансова регулация не бъдат изпълнени.

Франция иска по-силен глобален финансов регулатор, отколкото САЩ и Великобритания биха позволили.

Срещата на Г20 се провежда сред повишени мерки за сигурност и полицейски предупреждения за „безпрецедентни" нива на протести.

Някои организатори наричат събитието „Ден на финансовите глупаци" (Financial Fools Day) и вече са изнесли навън плакати с надписи „Хвани банкер" и „Щурмувайте банките".

Работещите във финансовия сектор в Лондон са предупредени да останат по домовете си, за да избегнат провокиране на демонстрации. Ако все пак решат да отидат на работа, съветът към тях е да оставят бизнес костюмите си вкъщи и да облекат нещо по- непретенциозно.