Световните лидери се събират в Лондон, за да дискутират начините за справянето с най-лошата финансова криза от 1930-та насам, коментира БиБиСи.

Американският президент Барак Обама и британският премиер Гордън Браун вече разговаряха на "Даунинг стрийт" 10.

Президентът на САЩ Барак пристигна в Лондон на първата си визита в Европа, от както е държавен глава.

Срещата на Г20 се провежда сред повишени мерки за сигурност и полицейски предупреждения за „безпрецедентни" нива на протести.

Работещите във финансовия сектор в Лондон са предупредени да останат по домовете си, за да избегнат провокиране на демонстрации. Ако все пак решат да отидат на работа, съветът към тях е да оставят бизнес костюмите си вкъщи и да облекат нещо по- непретенциозно.

Очакванията, че на срещата ще се стигне до окончателен план за стимулиране на световната икономика, обаче стават все по-далечни, заради увеличаващите си разлики между Европа и САЩ.

Двудневната среща официално започва днес вечерта след прием с Кралицата на Великобритания в Бъкингамския дворец.

Много от лидерите на Г20 обаче са ангажирани от рано сутринта с множество разговори „на четири очи", сред които е и закуската на премиера Гордън Браун и президента Барак Обама.

Страните от Г20: Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Великобритания, САЩ и ЕС.

Най-голямата вълна от протести се очаква да бъде пред сградата на „Банк ъф Ингланд" в центъра на Лондон. Припомняме, сигнал за съминтелен пакет, открит пред банката, вчера стресна лондончани.

Полицията очаква антиглобалисти, природозащитници и много други, които искат промени в глобалната икономическа система.

Някои организатори наричат събитието „Ден на финансовите глупаци" (Financial Fools Day) и вече са изнесли навън плакати с надписи „Хвани банкер" и „Щурмувайте банките".

Макар и по-голямата част от протестите да претендират, че ще бъдат мирни, от полицията са обезпокоени от евентуални действия на малки групи хора.

Премиерът Гордън Браун уверява, че полицията ще действа бързо, ако протестиращите станат агресивни и има повредено имущество.