Семеен спор за пари е една от версиите, по които се работи в разследването на убийството на четирима души в Алпите.
Това съобщават френски прокурори, цитирани от Би Би Си.

Идентифицирани са вече жертвите на убийството, станало до езерото Анеси в сряда.

Това са трима членове на британско семейство - 50-годишен мъж на име Саад ал Хили, съпругата и тъщата му. Семейството е с иракски произход и живеело във предградието Клейгейт, район Съри на Великобритания. Техни съседи от Клейгейт са съобщили имената им - жената се казва Икбал, по-голямата дъщеря Зайнаб и по-малката дъщеря Зеена. Семеен приятел твърди, че те избягали от Ирак през 1970 г., тъй като били противници на Саддам Хюсеин.

Четвъртата жертва на стрелбата е френски колоездач - 45-годишният Силвен Молиер, който се предполага, че е станал свидетел на убийството.

Убитият Саад ал Хили е имал спор с брат си във връзка с наследството, оставено от родителите им. Става въпрос за къща в Испания, на баща им, който починал миналата година. Семеен приятел е съобщил за Би Би Си, че между двамата братя - Саад и Заид ал Хили е имало напрежение, след като семейната къща в Клейгейт, Съри, която очевидно е била на името на майката, е била завещана на Саад.

"Изглежда, е имало спор между двамата братя за пари. Това е достоверна информация от британската полиция", каза и прокурор Ерик Мейло в интервю за АФП и добави, че братът ще трябва да бъде разпитан.

Полицията се надява да разпита и 4-годишното момиченце - дъщеря на Саад Ал Хили, което беше намерено живо осем часа след трагедията, скрито под телата на жертвите. Другата дъщеря на семейството - седемгодишна, е в медикаментозна кома в Университетската болница в Гренобъл. Тя е била простреляна веднъж и има наранявания по главата.

И двете момичета са под полицейска охрана в болницата.

Прокурор Майело обаче заяви, че мотивът за нападението все още е загадка. По думите му трите жертви в колата са застреляни в главата с автоматично оръжие. Не е имало безразборна стрелба в колата, а убиецът се е прицелвал точно в жертвите.

"Не бих казал, че това е професионално (убийство). Това, което ще кажа е, че е огромна диващина. И това, което е сигурно, е, че някой е искал да ги убие", каза той.

От местната полиция казаха, че в района на убийството има следи от друго превозно средство, което вероятно е било на местопрестъплението.

Семейството е пристигнало на почивка в близък къмпинг в понеделник, където е трябвало да остане до края на седмицата.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че властите "ще направят всичко възможно да открият извършителите".

„Ясно е, че колкото по-бързо стигнем до дъното на това, което се е случило, толкова по-добре", посочи от своя страна британският премиер Дейвид Камерън.

Британският посланик във Франция - сър Питър Рикетс определи случилото се за "ужасно, трагично събитие, брутално убийство".

По-късно по време на пресконференция във Франция прокурор Мейло потвърди, че Саад Ал Хили и съпругата му са сред застреляните в сряда четирима души в близост до езерото Анеси.

Той съобщи, че братът на Саад ал Хили е отрекъл пред британската полиция да е имало спор между двамата по "финансови въпроси".

Прокурор Ерик Мейло заяви, че френските следователи ще го разпитват като "свидетел". Той посочи още, че братът на Саад сам е отишъл в полицията във Великобритания, след като е чул съобщенията в медиите за убийството, за да попита за състоянието на брат си и семейството му. След това, в петък пак е бил в полицията, където е отрекъл да е имал спорове с брат си. Въпреки това, братът на застреляния все още не е бил официално разпитан и полицията все още е в процес на събиране на информация за живота на Саад Ал Хили.

Прокурор Мейло съобщи, че британският колоездач, който е съобщил за престъплението, е видял зелено превозно средство да се отдалечава от местопрестъплението.

Прокурорът каза още, че четиригодишната Зеена Ал Хили е разказала на френската полиция за стрелбата, при която са убити родителите й.

Мейло потвърди, че всяка от жертвите е имала най-малко един куршум в главата и че  са били произведени около 25 изстрела - много повече, отколкото първоначално се смяташе. Прокурорът отказа да посочи вида или броя на оръжията.