ПОСЛЕДНО: Над два часа - до само час преди полунощ, съдебният състав решава дали да пусне Алексей Петров от ареста.

Накрая съдът постанови, че бившата барета и Марчело Джотолов остават в следствения арест с постоянна мярка за неотклонение. Тя може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Софийски апелативен съд.

Като причина да не бъдат смекчени мерките за неотклонение на двамата обвиняеми, съдът посочи и големия обществен интерес към делото.

Особено тревожно обаче е, че има данни, че множество потърпевши не са получили съответната защита от компетентните органи, когато са подавали жалби срещу Алексей Петров и Марчело Джотолов. Според съда някои от тях дори не са посмели да потърсят защита.

За това свое становище съдът се позова на показанията на свидетел, който твърди, че се е чувствал заплашен за сигурността си, дори след като е избягал за известно време със семейството си в чужбина. В чужбина той отново е получавал заплахи по телефона, което е наложило той да иска помощ.

От приложените СРС-та по делото става ясно, че Пламен Стоянов, единият от братята Дамбовци, е имал отношения с двама магистрати от ВСС. Съдът обаче сметна, че е обвързан да запази мълчание по отношение на тях.

Съдебният състав посочи, че няма да направи обществено достояние имената на тези магистрати, за да не попречи на евентуално предстоящо разследване срещу тях, ако прокуратурата реши да предприеме такова.

На днешното заседание Софийски градски съд реши, че Алексей Петров и Марчело Джотолов няма опасност да се укрият. Но според новите материали по случая съдът направи извод, че двамата са част от „мащабна и опасна престъпна дейност", макар и тя да е извършена в минал период от време.

Според председателят на състава на СГС, тези лица са известни и на двете страни по делото и имената им могат да бъдат обявени в публичното пространство само ако прокуратурата реши да го направи.

Съдът не уважи искането на прокуратурата да бъде възложена забрана за обжалване на мерките за неотклонение в срок от 2 месеца и посочи, че няма злоупотреби с подаването на жалби.

Съдът не прие като доказателство, откритият в дома на Алексей Петров секретен документ. Срещу Петров има повдигнато обвинение за огласяване на информация, която е държавна тайна.

В справката се съдържа информация за наркоразпространението в страната, а така също и за убитият прокурор Николай Колев. Мотивите, с които съдът не прие документа е съмнение за неговата цялост. Съдът е установил разминаване в бланковия номер в грифа за секретност, който се различава по страниците на документа с този на началната страница.

Документът обаче остава като материал по делото, тъй като е събран по надлежния ред и може да бъде приет за веществено доказателство. Съдът не взе отношение по съдържанието на документа по обвинението.

Съдът не уважи мотивите на защитата за това, че посочените престъпления, в които Петров и Джотолов за обвинени не са прецизирани, въпреки че са минали 50 дни от първоначалното задържане.

Според председателя на състава не е имало забавяне във времето, защото се касае за много доказателствен материал, който се нуждае от анализ.

Съдът също така смята, че прокуратурата би трябвало да събере необходимите документи за дейността на Алексей Петров като офицер на прикритие в българските служби за сигурност. Така трябва да стане ясно под чие ръководство е бил той и какви задачи е изпълнявал.

По-рано, пред СГС Алексей Петров заяви категорично, че става въпрос за политическа саморазправа с него.
Това свое твърдение той обясни с поведението на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Повече от осем часа продължи съдебното заседание, на което съдът трябва да се произнесе по искането на Петров и Джотолов да бъдат пуснати от ареста.
Припомняме, от седемте „октоподи" само те двамата получиха преди месец постоянен арест.
Днес прокуратурата внесе още 23 нови доказателства по делото срещу Алексей Петров.

Алексей Петров припомни, че в деня на задържането му и провеждането на акция Октопод по разпореждане на вътрешния министър на всеки кръгъл час телевизиите са излъчвали кадри от арестите.

От показанията на свидетел по делото стана ясно още, че Алексей Петров му е предложил да събере 600 хил. лв. от комплексите „Слънчев бряг" и „Албена".
Тези пари след това е трябвало да бъдат разпределени между свидетеля, Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев, така че след това да се издаде решение за поставяне на бариери в комплексите и така да се събира такса за влизането в тях.

Цветанов е поискал първоначално и да бъде отнето имуществото на членовете на групата в полза на държавата.

Цветанов, по думите на Алексей Петров, е направил и опит да отправи заплаха към независимия съд, с което да окаже влияние върху решението му, така че да не бъде променена мярката за неотклонение.

Петров посочи, че Цветан Цветанов се е обърнал към всички заинтересовани да свидетелстват срещу него и групата на октоподите.
Той обясни, че целта е била да остане в ареста, за да може обществения интересен да бъде обърнат изцяло към действията на МВР.

Именно в обществен интерес е да се чуе обективната истина и тя да се търси, категоричен е Алексей Петров.

Той заяви, че ако бъде пуснат от ареста и мярката му бъде изменена в по-лека ще може да защити името си.

„Аз съм публична личност. Готов съм да помогна на процеса. Не съм опитал по никакъв начин да се укрия и с поведението си съм доказал, че няма да го направя", заяви Петров и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Алексей Петров напусна съдебната зала с патерици и придружаван от съдебна охрана. Той не пожела да коментира нищо повече.

Адвокат Васил Василев посочи, че полицейщината продължава и в съдебната зала. По думите му част от събраните доказателствени материали чрез използването на СРС-та разкриват данни за връзките на един определен и много известен подсъдим с източването на Кремиковци и с партиен лидер, подкрепящ вътрешния министър.

Василев изтъкна, че ако се изнасят определени данни по делото, събирани чрез СРС-та, трябва да се изнесат и тези, за да не се стига до манипулиране на обществено мнение и долнопробна манипулация.

Съдът се оттегли за кратко, преди да вземе решение за постоянния арест на Петров и Джотолов.