На влизане в съда Алексей Петров заяви, че не познава Веселин Пенгезов.

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов е отправил заплахи, че ще упражни репресия върху съда.

„Аз не съм взимал никакви документи, които да съм изнасял, включително и несекретни", заяви Петров.

Той посочи, че по никакъв начин не е изнасял от ДАНС класифицирана информация, независимо, че някой се опитва да му вмени това.

„Когато се получи документ от някъде, той се получава по съответния ред", обясни Алексей Петров.

Състав на СГС гледа мярката за неотклонение на Петров и Марчело Джотолов, които искат да бъде променен постоянния им арест.

Иван Драшков и Атанас Атанасов са разпитани вчера по делото срещу Алексей Петров. След разпит на още един свидетел - Георги Цветанов, срещу Алексей Петров има повдигнати общо три нови обвинения, предаде БТА.

Прокуратурата е предоставила в 10 ч. днес събраните до момента 23 нови доказателства и още три тома със СРС-та.

Съдът даде два часа време на защитата да се запознае с представени три тома веществени доказателства, които са пристигнали в 10 часа тази сутрин в съда, след което ще бъде изслушано становището на защитата относно искането, което двамата адвокати направиха, а именно - заседанието да се гледа при закрити врата.

На въпрос как ще обясни факта, че председателят на софийския административени съд Пенгезов е казал, че срещу него има анонимен сигнал за корупция, Петров заяви, че това се казва „активно мероприятие" на Цветанов и използване на техническия инструмент ДАНС.

На друг език може да се каже - една скандална интрига, коментира Алексей Петров.

Той е категоричен, че това е опит за натиск върху съда чрез активно мероприятие на специалните служби.

Припомняме, шефът на Софийски Апелативен съд Веселин Пенгезов подаде молба до главния прокурор да бъде разследван заради информацията от медии, че има връзка в Октопода, след което излезе в отпуск до приключване на случая. В изявление той отрече да има някаква връзка с Алексей Петров, но не отрече да го познава индиректно. Според Пенгезов акцията срещу него е активно мероприятие по определен сценарий.

"Аз бях задържан скандално. Бях определен като октопод в операцията „Октопод", припомни Петров и допълни, че никъде няма доказателства, че е извършвал незаконна дейност.

„Всъщност повод на работата ми като служител бяха близките контакти, връзките и взаимоотношенията, които са съвсем законни, но се прави опит да се криминализират", посочи Петров

Някой реши, че в големият скандал може да има малко скандалче, допълни още той и заяви, че със сигурност не познава Пенгезов и никога не се е срещал с него.

Припомняме ви, че Петров беше задържан по време на специализираната операция "Октопод".

Според МВР той е един от участниците в организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания, рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества.

Сред обвиненията са и незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Преди дни Алексей Петров поиска да бъде пуснат от ареста.