Президентът Росен Плевнелиев размаха пръст на Скопие за манипулирането на историята при откриването на международната конференция за сигурността в Югоизточна Европа в Интер Експо Центъра.

Плевнелиев припомни гостуването на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в София и как, посещавайки разкопките, се е убедил, че се грижим за всеки камък и документ, независимо кой го е оставил по нашите земи.

Замразяване преговорите на Македония за ЕС, поиска СДС

Още...

„Въпрос на отговорно отношение към следващите поколения и на европейски подход е да запазим и показваме историята такава, каквато е", подчерта Плевнелиев и припомни, че преди дни в Брюксел македонският президент също се е ангажирал с европейски подход по отношение на съседите и историята.

„Остава да видим как Скопие разбира европейския подход на дела, а не на думи. Надявам се най-после политиците в Скопие да разберат, че не могат да влезнат в историята, като манипулират историята", добави Плевнелиев.

Той каза още, че македонците със сигурност ще влезнат в историята, изграждайки модерна, европейска, демократична държава - добър и уважаван съсед от всички в региона.
"Протягаме им ръка за сътрудничество и им пожелаваме успех", добави президентът.

Икономическият просперитет е в основата на сигурността, подчерта държавният глава, откривайки конференцията. Той каза, че се гордее, че е първият български президент, който е приоритизирал енергийната ефективност и енергийната диверсификация и че имаме конкретни резултати.

Според него новото предизвикателство в страните в Югоизточна Европа е спазването на общите правила и стандарти. „Страните ще станат по-сигурни, ако обединят усилия за изграждане на обща инфраструктура за реализация на общи проекти - европейски коридори, ж.п. линии, магистрали, широколентов интернет. Това ще осигури икономическо развитие, устойчив растеж и постигане на широка средна класа и широка мрежа малки и средни предприятия", подчерта Плевнелиев.

Той отбеляза, че установяването на трайна сигурност за страните от Югоизточна Европа минава през членството в НАТО и Европейския съюз и добави, че България винаги е подкрепяла всички страни-кандидатки при условие, че покриват критериите, включително за добросъседски отношения, взаимно зачитане на общата ни история на Балканите и общите ни ценности.

Участниците в конференцията бяха приветствани от американският посланик Джеймс Уорлик. Той спомена трагичния атентат на летище Бургас и коментира, че това показва, че тероризмът удря не само градове като Ню Йорк, Лондон и Мадрид, а навсякъде - дори в България. По думите му за първи път от много години виждаме до някаква степен постигане на мир и стабилност в Черноморския регион и на Балканите.

„Благодаря на българското правителство за важната роял, която то в момента играе и особено на външния министър Николай Младенов", каза Уорлик и изтъкна, че той и правителството са превърнали в свой приоритет установяването на мир и стабилност на Балканите и окуражаването на сътрудничеството в Черноморския регион. Като изключително добро сътрудничество той посочи това между България и Румъния и изтъкна включеното споразумение Air Policing.

Президентът Плевнелиев каза в кулоарите на форума, че посещението на премира, вицепремиера и правителството в Израел е знаково и важно за разследването на атентата в Бургас. Сигурен съм, добави той, че като се върнат в България ще отделят време и трябва да информират обществото докъде е стигнали разследването на атентата.

Помолен да коментира стартиралото изслушване на кандидатите за ВСС, Росен Плевнелиев каза, че това е безпрецедентен подход и че много го одобрява. „Но въпреки това прозрачната процедура сама по себе си не е 100-процентиова гаранция, че най-достойните ще влезнат във ВСС", каза президентът и подчерта, че е изключително важно гражданите да имат доверие на всеки от новите членове на ВСС. Плевнелиев изрази надежда най-достойните да влезнат в състава му.

Помолен да коментира проектозаконите за специалните служби, Плевнелиев каза, че това е голямо постижение на институциите и на парламентарно представените партии. „За първи път пълен консенсус за продължаване на реформите в сектора „Сигурност" и много добър подход - обществено обсъждане и съвместна работа на всички парламентарно представени партии".

Плевнелиев изтъкна и че Съветът за сигурност работи на високи обороти и съобщи, че президентството е обявило дата за обсъждане, на която са поканени НПО, партии, експерти. Той каза още, че в решението на експертите основният мотив е бил как службите да работят по-ефективно.

НСО работят на денонощен режим при много висока натовареност и затова те се предвижда да бъдат военизирана институция. Европейската практика за разузнавателните служби е точно обратната, отбеляза Плевнелиев. Той каза, че са ангажирани немски и английски експерти, за да се гарантира, че нашият закон ще бъде на най-високо европейско ниво.