СДС настоява да се замразят преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, докато не се прекрати кражбата на история и култура.

Това съобщи Борислав Бориславов след заседание на Националния съвет на сините. В приетата позиция на партията по този въпрос се настоява още Министерство на външните работи да излезе с официална позиция за присвояването на българска история и за опита за представяне на български средновековни ръкописи за македонски.

По думите на Бориславов това, което се случва в последно време и по-конкретно подготвянето на изложба в Брюксел с български средновековни ръкописи, които се представят за македонски, преминава всякакви граници.

Това е опит за легитимация на кражбата на българска история - нещо, което Македония прави през цялата история на съществуването на тази държава, добави Бориславов.

Той каза още, че СДС ще настояват парламентът да изрази ясна позиция за съществуването на македонско малцинство в България и за правото на българите в Македония свободно да демонстрират своята етническа принадлежност.

Очевидно е шизофренното поведение на Македония. Те не знаят дали са потомци на Филип Македонски, Александър Македонски или цар Самуил или Кирил и Методий.
Нека първо си изяснят, а докато си изясняват виждаме, че албанският министър на образованието в Македония сменя имената на училища в Македония. Това е скандално и би трябвало да представлява много по-голяма тревога за македонското правителство, отколкото да се опитват да фалшифицират историята
", коментира Бориславов.

СДС настояват за остра и категорична позиция от българското правителство.

Исканият от БСП референдум за „Белене" според СДС е незаконен. Референдуми се правят само по въпроси от компетентността на Народното събрание, а въпросът за „Белене" е от компетентността на правителството, аргументира се Иван Сотиров и категорично заяви, че е недопустимо да се прави референдум по такъв въпрос.

Според него би могло да се направи референдум по въпрос за развитието на ядрената енергетика, но не и по частен корпоративен проект, още повече че БСП и нейни партийни функционери са пряко заинтересовани, добави Сотиров.

Той изтъка, че СДС многократно са поставяли въпроса, че главният прокурор би трябвало да предприеме действия и да потърси отговорност, тъй като там били откраднати 1 млрд. лв. от „висши функционери на БСП".

„Много пари бяха налети в един необоснован проект, подчерта Сотиров.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов съобщи, че в периода 15 октомври - 15 февруари ще се проведе отчетно изборна кампания и че на 14 октомври ще бъде изборът на заместник-председател от северозападния район на България.