300 лева става минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите. Новината дойде след спешната среща на земеделския министър Десислава Танева и председателя на най-голямата браншова организация в тютюневия сектор Цветан Филев.

Министърката е разговаряла с ПГ на ГЕРБ и има подкрепата за тази мярка. Промяната ще влезе преди окончателното гласуване на бюджета на ДОО за следващата година. За да се решат проблемите на бранша се предвиждат и помени в Закона за тютюна. Амбицията на МЗХ е те да са факт до февруари.

Припомняме, на първо четене пленарна зала реши минималният осигурителен праг за земеделските производители да е 420 лева. От бранша обаче излязоха на протест срещу тази мярка, затова предложението на Танева е стъпка напред, по думите й, в посока защита на дребните земеделски производители.

Що се касае до Закона за тютюна предвидените промени имат за цел въвеждане на по-ясни правила на пазара, за да бъдат защитени правата на производители и на изкупвачи. Ще регламентираме договорите, които трябва да сключват фирмите, които трябва да сключват фирмите, които купуват тютюн с тютюнопроизводителите, смята Десислава Танева.

Ще бъде въведен регистър на тютюнопроизводителите, което ще позволи на МЗХ да направи статистика за производителите, броя на площите, за да няма наддоговаряне на количествата, които производителите могат да продадат.

Цветан Филев изрази на свой ред задоволство от „плътната комуникация", която браншът водил с премиера Бойко Борисов и благодари за загрижеността на кабинета за тютюнопроизводителите.

Все пак браншът остава в стачка готовност, докато не се приеме мярката. Филев призова всички парламентарни групи да гласуват положително за тези промени, които ще дадат дългосрочна визия на българските тютюнопроизводители и сигурност.