Външните министри на САЩ и Иран започнаха втория ден от преговорите, посветени на ограничаването на иранската ядрена програма, като целта е да бъде постигнато споразумение до края на март, съобщава „Ройтерс".

Американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф се срещат в швейцарския град Монтрьо, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху се подготвя след няколко часа да произнесе реч пред американския Конгрес, в която се очаква да критикува преговорите между световните сили и Иран.

Целта на преговорите е да убеди Иран да ограничи своята ядрена програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции, които отслабиха икономиката на страната на аятоласите.

САЩ и някои от техните съюзници, особено Израел, подозират Иран, че използва своята гражданска ядрена програма като прикритие за разработването на ядрени оръжия. Иран отрича това, заявявайки, че дейностите по програмата са за мирни цели като производството на електроенергия.

Припомняме, по-рано Иран реагира остро на коментар на американския президент Барак Обама, който поиска Техеран да замрази ядрената си програма за най-малко 10 години.