Иран трябва да се ангажира да замрази за най-малко 10 години ядрената си програма, за да се постигне споразумение, заяви американският президент Барак Обама в интервю за Ройтерс, съобщават световни агенции.

Според него изгледите за постигане на окончателно споразумение по ядрения въпрос не са благоприятни.

Обама посочва, че ако Техеран се съгласи на "двуцифрен" срок от години, в който да замрази ядрената си програма, това ще даде гаранции, че "те няма да се сдобият с ядрено оръжие".

По думите му целта на САЩ е да се направи така, че "да има разстояние във времеви план от поне година между момента на предприемането на опит да се сдобият с ядрено оръжие и момента на придобиването на реален капацитет да се сдобият с такова".

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху ще произнесе реч пред Конгреса по покана на републиканците, което не се одобрява от демократите и администрацията на президента.

Обама изтъкна, че споровете около речта на Нетаняху са свързани с отвличане на вниманието, което няма да има "дълготрайни разрушителни" последици за американско-израелските отношения.

Обаче американският държавен глава смята, че има "значителни разногласия" между неговото правителство и израелското за това как да се постигне общата им цел, а именно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

По думите му разривът с Нетаняху не е на лична основа, тъй като би се срещнал с израелския премиер отново, ако спечели изборите в Израел на 17 март.