ГЕРБ влезе в ролята на пророк и прогнозира, че след спрените пари по Оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", Европа ще замрази и плащанията по ОП "Конкурентоспособност", след това ОП "Развитие на селските райони" и като за финал ще бъде спряно цялото европейско финансиране.

"ГЕРБ не е виновен за това", се зарече на брифинг в парламента ексминистърът на регионалното развитие и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Във вчерашното спиране на парите по ОП "Регионално развитие" опозицията съзира ефекта на снежната топка, която се засилва и води със себе си още замразени европейски пари.

Основната причина за спирането на европейските фондове, която бившите управляващи виждат, е пълната липса на управленски капацитет за усвояване на европейски програми.

"За периода 2009-та - 2013-та година България нямаше нито едно евро замразено или спряно европейско финансиране", се похвали още народният избраник от опозицията и коментира едната година управление на правителството на Пламен Орешарски с изречението: "Една година се работи по инерция, което предизвика недоверие в европейските ни партньори".

"Това е наказание за България заради "Южен поток", заради неспазването на законите, заради нивото на корупция", предположи още Лиляна Павлова. Не на последно място опозицията ГЕРБ иска да намери отговор на въпроса "Правителството желае ли държавата ни да бъде член на Европейския съюз?".