Европейската комисия е спряла средствата за България по програмата "Регионално развитие". Това потвърди вчера Ширин Уилър, цитирана от БТА. Тя е говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Уилър поясни, че повече подробности ще бъдат съобщени в края на седмицата.

По нейните думи след одит на Европейската комисия са открити доказателства за значителни несъответствия в работата на контролните и управленските системи по програмата.

В контакт сме с българските власти, които трябва да приложат необходимите подобрения по тази програма, добави Уилър.

Замразените средства ще бъдат възобновени, веднага щом ЕК установи по данни, предоставени от българските власти, че необходимите мерки са били предприети, заяви говорителят.

В момента, допълва "Дневник", според отчета на програмата, от ЕК се очаква да възстанови малко над 500 млн. лв, които вече са платени от бюджета. Възможно е всички те да бъдат замразени за до шест месеца, за колкото максимално траят прекъсванията. Ако до този период държавата отстрани проблемите, плащанията се възстановяват.

Очаква се властите в София да изпратят отчет за предприетите мерки.

Не се уточнява за нарушения през кой период става дума, нито сумата на спрените пари. Според БГНЕС прекъсването на парите по програма „Регионално развитие” се дължи предимно на огромни нарушения в община Бургас. Нарушения са констатирани и в Асеновград, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

До края на месеца се очаква решението на ЕК за средствата по програма "Околна среда", замразени по-рано тази година. Решението за финансирането на екологичната програма се бави заради предприета допълнителна проверка у нас на експерти на комисията.

Коментар по темата направи във "Фейсбук" бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В него той припомня, че в последните 10 години и като кмет, и като премиер се занимава с еврофондове и е предупредил българите, че при това управление ще загубим отново всички европейски пари. "От най-бедната държава в ЕС ще станем още по-бедни, докато търсим постове за Станишев", пише той.