Американският държавен департамент изрази загриженост във връзка с плановете на британското правителство да проведе референдум за бъдещето на  отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Заместник-държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Филип Гордън заяви, че за Америка е важно да има „силен британски глас" в Европейския съюз. По думите му обаче в резултат на подобни референдуми страните често „се затварят в себе си".

Припомняме, британският премиер Дейвид Камерън, под натиска на консерваторите, заяви, че е възможно да се проведе национален референдум, койт ода определи бъдещото развитие на отношенията между Лондон и Брюксел.

Британският премиер подчерта, че не става дума за излизане на Великобритания от ЕС и че страната има интерес да бъде част от общността,. Той обаче заяви, че има необходимост да се преразгледат условията на сътрудничеството в контекста на задълбочаването на интеграцията между страните-членки и използването на общата европейска валута.

Дейвид Камерън дори "заплаши" Европейския съюз с блокиране на поправки в законодателството, ако исканията на страната му не бъдат уважени.

По думите му, ако европейските партньори правят промени, свързани с еврото, които променят същността на организацията, тогава и Великобритания има правото да наложи такива.

Според Камерън, българи и румънци не бива да се допускат до британския пазар на труда.

От своя страна еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, че никоя страна от Европейския съюз не може да налага едностранно ограничения за достъпа до европейския пазар на труда в противоречие с текстовете, залегнали в европейското законодателство