Ще бъдат разсекретени всички документи, които са били засекретени от предишни финансови министри.

Това обеща финансовия министър Симеон Дянков по време на конференция за малкия и средния бизнес. Той посочи, че специална комисия от неговия екип минават през цялата документация назад, за да направи проверка и да разсекрети документацията.

Припомняме, преди няколко дни министър Дянков обяви за споразумение, сключено между Министерство на финансите и БНБ, което позволява част от резерва на страната да бъде съхраняван в търговски банки.

По думите на Дянков стотици са скритите от обществеността по тази процедура документи годишно, като главно те са договори.

Това е един интересен факт, за който ще говорим допълнително", обеща министър Дянков.

Финансовият министър увери, че до този момент - трите месеца на управление - той не е засекретил нито едни документ и възнамерява да продължава в този дух на прозрачност на управлението.

БНБ си има отделна политика, посочи още Дянков. По думите му финансовата криза е започнала в света в края на 2008 г., а споразумението на правителството с банките е било сключено през май 2008 г., посочи Дянков.

Така "няколко месеца липсват в сметките", за да твърди Пламен Орешарски, че парите са използвани като противодействие на кризата.

Пред участниците в конференцията "Промени и предизвикателства за малките и средните предприятия във време на криза" Дянков обеща, че ще се опита да направи по-открити конкурсите за държавни поръчки.

Той допълни, че ще отмени всеки конкурс в министерството му, ако само един кандидат в конкурса отговаря на условията, което, по думите му, е съмнително.