По времето на управлението на предишното правителство 14% от фискалния резерв е бил вкаран в 17 различни търговски банки.

Имало е и тайно споразумение между бившия финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров около 1 млрд. лв. от резерва да бъде сложен в търговски банки.

Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол отговори на Орешарски, който го попита дали възнамерява да хвърля нови информационни бомби в обществото.
Поводът за въпроса бе идеята на Дянков да извади част от фискалния резерв от БНБ и да го даде на търговски банки.

Дянков заяви, че Орешарски миналата седмица е коментирал идеята за влагането на фискалния резерв в търговски банки като неприемлива, а същевременно бившият финансов министър е изповядвал такава политика.

Дянков посочи още, че към края на септември фискалният резерв е бил в размер на 7.791 млрд. лв., като 30% от него е бил на дневни депозити с лихва от практически 0%.
В някои седмици тя дори е била отрицателна, което означава, че бюджетът е плащал на БНБ да пази резерва.

Около 4.2 млн. лв са били вложени в седмични депозити, които са носили лихва от едва 0.3% на седмица (на годишна база), допълни вицепремиерът.

Той заяви, че в най-скоро време ще започне да представя на всеки 3 месеца анализ за размерна на фискалния размер и за това как се управлява.

В отговор Пламен Орешарски заяви, че тайните споразумения са за това да не се огласяват.
Но допълни, че предвидените 1 млрд. лв. не са давани на търговските банки, а са щели да отидат в банките, ако системата ни усети по-силно финансовия трус. Става въпрос за октомври 2008 г.

Орешарски допълни, че това не се е наложило. Но е имало едно изключение, което бившият финансов министър не пожела да назова, за да не навреди на финасовата система в страната.

Междувременно от БНБ разпространиха съобщение, в което се казва, че споменатото от министър Дянков споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система.

Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него, подчертават от БНБ.

Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания.
Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, уточняват още от централната банка.