ГЕРБ отговори на удара на Синята коалиция. В специално изявление за медиите в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изрази категоричното несъгласие на ПГ на ГЕРБ с казаното от лидерите на ДСБ и СДС по-рано днес за управлението на страната.

Според нея в средата на лятото да се нагнетява напрежение е не само вредно.

Синята коалиция: Страната затъва в кризата. 
                                    Още...

Стоянова цитира някои от препоръките на сините като намаляване на административните разходи, създаване на работни места, мерки за изсветляване на икономиката, стимулиране на иновациите и новите технологии и заяви, че това са цели, които ГЕРБ споделя и също си поставя.

Административните разходи бяха съкратени с над 900 милиона лева, изтъкна Стоянова.

По думите й сините настояват държавата да се разплати с бизнеса и припомни, че към момента над 350 милиона лева вече са разплатени.

Тя изрази готовност да бъдат възприети предложения от други парламентарни групи и обясни, че между първо и второ четене на бюджета са постъпили от страна на Синята коалиция неприемливи текстове и затова били отхвърлени.

Като пример Стоянова посочи, че било предложено да се направи национален регистър за всички сключени договори в държавата с изискването те да са парафирани от финансовия министър, а невключените в регистъра да се считат за нищожни.

Дилян Добрев - зам.-председател на икономическата комисия в НС, изрази недоумение защо представителите на Синята коалиция, които са свидетели на случващото се, не виждат позитивните сигнали.

Той изтъкна, че днес в „Уолстрийт джърнъл" е поместена статия за България, която е изразява позиция, обратна на тази на Синята коалиция.

Българската икономика изглежда се стабилизира и се справя по-добре от повечето си съседи се казва в статията, изтъкна Добрев.

Като друг положителен резултат той посочи събираемостта на акцизите за алкохол.

Нашите мерки за борба със сивата икономика работят и икономиката изсветлява, категоричен е Добрев.