Синята коалиция подложи на унищожителна критика управлението на ГЕРБ. На специална пресконференция лидерите на ДСБ и СДС изложиха вижданията си, че правителството не се справя с икономическата политика и с кризата.

Необходим е екшън план за икономиката, категоричен е Мартин Димитров.

Макар че, както добави той - „Не сме сигурни, че тази една загубена година може да бъде компенсирана". „Ако се работи само в областта правосъдие и вътрешни работи, ще се допусне много голяма грешка", предупреди Димитров.

По думите му страната затъва в кризата и от началото на годината не се справя добре по бюджетните въпроси.

ГЕРБ изразиха категоричното несъгласие с казаното от Синята коалиция.
                                    Още...

По оценката на лидера на ДСБ Иван Костов слабата страна на правителството е в противодействието на кризата. Според него трябва да се направи план за действие до края на август.

„В началото на септември трябва да ни чакат готови за действие министри от икономическия екип на правителството", категоричен е Костов. Според него спешно трябва да се намали гигантската администрация. С една трета могат да се намалят административните структури, в противен случай се очертават огромни рискове в края на годината.

Иван Костов допълни, че отношението към всички икономически министри от правителството на ГЕРБ е силно критично и затова няма нужда да посочва конкретни имена.

Костов каза, че би посъветвал премиера да даде срок от месец и половина, всеки икономически министър да направи план за действие и да се яви при него на 1 септември.

Иван Костов изтъкна, че с този бюджет правителството е поело по неправилен път. Обяснението за несправянето на правителството в икономиката според лидера на ДСБ е заради специфична некомпетентност:

„ГЕРБ, който не е преживял двете кризи и води летоброене от миналото лято, му липсва историческо мислене. ГЕРБ не може да се справи с тази криза, ако не прочете как ние сме се справили", категоричен е Костов.

По думите му у управляващите има и страх.

„Знаем, че реформите се плащат много скъпо, но и не-праването на реформи е много по-скъпо, подчерта той.

И той, и лидерът на СДС не изключват в края на годината да се стигне до увеличаване на данъци, намаляване на пенсии и намаляване на заплати. „Вече една година вървим в грешната посока", подчерта Мартин Димитров.

На пресконференцията от Синята коалиция отново лансираха своите предложения за излизане от кризата.

Те предвиждат: съкращаване на всички излишни и неефективни разходи, разплащане на държавата с бизнеса, спиране на проекта „Белене", заплащане на заменките по реалната цена към датата на придобиване, инвестиции в енергийна ефективност, а не в „Белене", назначаване на вицепремиер по еврофондовете и цялостен нов екип в сектора, предприемане на мерки за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, подобряване на усвояването на еврофондовете, увеличаване на финансовата дисциплина, изсветляване на икономиката, облекчени условия за започване на малък и среден бизнес, изработване на нови приоритети за публичните инвестиции, максимален антикризисен ефект.

От СДС и ДСБ настояха отново за провеждане на същностна реформа в здравеопазването.