При закрити врата столичният Апелативен съд разгледа мерките за неотклонение на четиримата младежи, обвинени за взрива пред централата на Евророма в Сандански.

Защитата на четиримата обжалва определения от Благоевградския съд постоянен арест.

Според родителите и на четиримата обвинени уликите са подхвърлени, а намерените по дрехите на момчетата остатъци от взривни материали са доказателства, които не са достатъчни за повдигане на обвинение.

Пред заседателната зала обвиняемите бяха подкрепяни от представители на националистическото движение, сред които Боян Расате и Ангел Джамбазки от ВМРО.
И двамата заявиха, че са там в качеството си на патриоти, а не на политици и призоваха към неполитизиране на процеса.

Боян Расате съпостави този случай с много други, в които обвиняемите са „невинни патриоти, станали жертва на чужди интереси". Така той описа и настоящата ситуация, като подчерта, че според него не става дума за етническо напрежение, но явно някой има интерес да превърне делото в етнически конфликт.

Апелативният съд остави четиримата в ареста, като се очаква по делото да се внесат нови доказателства.

Припомняме, Николай Йовев, Сашо, Стоян и Васил са обвинени за взрива пред офиса на партия Евророма в Сандански на 29 юни, когато избухна бомба с голям тротилов еквивалент. По време на експлозията пострада тежко един мъж. На 2 юли беше отложена мярката на четиримата, задържани за взрива, защото се събираха още доказателства.