Представители на младежкото БСП са се сдобили с документи от къщата на Кирил Рашков в Катуница, които бяха предадени на прокуратурата. Това стана ясно по време на редовния брифинг в централата на партията.

Румен Петков е информирал вчера главния прокурор, че една от опожарените къщи на Цар Киро не се охранява и оттам може да се изнесат всякакви вещи, включително неудобни документи или предмети.

„След като незнайни хора са влизали и са заграбвали неща от къщата, навън са били захвърлени въпросните документи", обясни председателят на Младежката организация на БСП Явор Гечев.

Те са открити вчера след погребението на 16-годишното момче, което припадна по време на протеста в събота и почина малко след това.

Първанов свиква КСНС заради Катуница
Още...

По думите му тези документи съдържат доста интересни данни. „Към момента не могат да се съобщят подробности, заради наличието на лични данни на Рашков и фамилията му", обясни още Гечев по време на пресконференцията.

По-късно, той внесе в прокуратурата скандалните документи.

Гечев се е срещнал със зам.-главния прокурор Камен Синтилски. „Излизам сам, защото е разбираемо, че момчетата, които са намерили и предадоха документите все пак се страхуват. За това няма да ги видите, няма да видите техните лица и няма да разберете имената им", заяви Гечев е кулоарите на съдебната палата.

Той обясни, че предадените на прокуратурата документи са с обем от над 500 страници. Голяма част от тях са сигнали срещу Кирил Рашков до МВР, ДАНС, прокуратурата, главния прокурор и различни други институции, обясни още председателят на Младежката организация на БСП.

По думите му, те нямат входящи номера, а сигналите и жалбите са подавани от различни хора, но компетентните органи са предавали тези жалби на Кирил рашков, без те да бъдат внесени по регламентирания ред. Серийни номера изобщо не е имало и видимо не са били заличавани умишлено, уточни още Гечев.

Той посочи, че изобщо не е имал време да разгледа всички материали в детайли, но по думите му над 100 страници от тях са за транзакции за придобиване на акции от дялове на различни банки в България. Той обаче не пожела да уточни за кои банки става дума.

Обвиненията срещу цар Киро готови
Още...

В документите се посочват имената на хора и от семейството на Цар Киро. „Момчетата, които ги намериха се обърнаха към мен, аз към Румен Петков, а той се свърза с главния прокурор Борис Велчев", обясни Гечев. „Не знам дали те са истински, влизали ли са в различните инстанции или не, но според мен важното е прокуратурата от тук нататък да си свърши работата и да провери доказателствата", заяви още Явор Гечев.

Той каза и че все още документите нямат входящи номера в прокуратурата, тъй като според него ще отнеме поне 3 дни на държавното обвинение да ги опише. „Документите за придобиване на акции от банки бяха истински. Другите са копия и прокуратурата трябва да си каже становището. В тях има лични данни, но не мога да ви кажа на кого са, защото не е коректно", заяви още председателят на Младежката организация на БСП.

Той изрази опасения си, че вчера е нямало охрана на къщата. Може би вътре има още документи. Всеки влиза и излиза в една къща, в която все още, надявам се, се водят следствени действия", коментира Явор Гечев. По думите му, когато там не е имало охрана, различни хора са изнасяли обувки, акордеони, дрехи и други вещи. Гечев дори посочи, че в къщите има много тайници и каси, в които също може да има „много интересни неща", но не уточни какви.

Той не можа да каже дали намерените документи са били подхвърлени, но според него различни хора, изнасяйки вещи от къщата, са решили, че тези документи не са потребни и са изнесени на улицата.

Двама бивши вътрешни министри - Михаил Миков и Румен Петков, коментираха ситуацията в Катуница.

Румен Петков посочи, че младежката организация на БСП е открила, че 3 дена преди 19-годишният Ангел да бъде прегазен, във Vbox се появило изявление на внука на Рашков, което казвало: „Който ме мрази, да бъде прегазен". Румен Петков коментира, че не може МВР да има по-малко информация за инцидента, отколкото младежката организация на червените.

По думите на Румен Петков този случай показва абсолютна управленска немощ и безсилие на полицията и за неадекватни действия. Според него след отправената заплаха от внука на Кирил Рашков и последвалата катастрофа, полицията е трябвало да арестува Цар Киро и близките му, за да се тушира общественото недоволство и да не се стига до екслация на напрежението.

„Никой не носи отговорност за неадекватните действия на полицията. Няма никаква превантивна работа на правоохранителната система", упрекна управляващите Петков.

Той обясни, че по негово време е имало няколко преписки срещу Кирил Рашков. При една от тях са иззети контрабандни стоки - два камиона с кафе. Подавани са десетки сигнали в компетентните органи и няма нито един неразследван случай в периода 2005 - 2008 г., увери Петков.

За този период, съвместно с Агенция „Митници" районът, в който Рашков преди това е произвеждал незаконен алкохол, е наблюдаван ежедневно, подчерта бившият министър.

В периода 2005 - 2009 г. включително незаконен алкохол от страна на Кирил Рашков там не е бил произвеждан", категоричен е Петков.

Според него неетнически сблъсък се етнизира и се политизира, в резултат на което се стига до безредици в цялата страна. Ръководството на Столична община според него също носи отговорност за насаждане на омраза у хората.

„БСП никога не е търсила подкрепа от Кирил Рашков и от такива като него", отсече Петков и допълни, че освен това Рашков винаги е демонстрирал предимно симпатии към десните партии.

Михаил Миков заяви от своя страна, че посещението на премиера Борисов и президента Първанов в село Катуница вчера не е дало ефекта, който трябваше - да успокои обществото. По думите на Миков - парламентът е мястото, където трябва да се яви министърът на вътрешните работи, за да каже какво знае по случая.

„Две години ГЕРБ разбива институциите, парламентът има най-ниското ниво на доверие през последните 20 години. Две години съдебната власт е заклеймявана с повод и без повод", заяви още бившият вътрешен министър.

„Ситуацията в Катуница наистина е много остра, критична, и вече е политическа", коментира от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му, трябва да се събере спешно Съветът по етнически въпроси, чийто председател е министърът на вътрешните работи, както и да се свика и Консултативният съвет за национална сигурност (междувременно президентът Първанов го свика за 1 октомври, б.р.).

Според Станишев избликът в Катунци показва много голямо напрежение. „Страната се намира в криза, хората живеят все по-трудно, все по-бедно. Те се чувстват все по-безсилни", коментира председателят на партията и допълни, че проявите на насилие в Катунци са израз на отчаяние.

„Две години живеем в една виртуална реалност, в която всеки ден се задържат уж някакви сериозни престъпници, уж се бори корупцията, а битовата престъпност нараства с 10% на година по статистика на МВР. Първото задължение на МВР е опазване на обществения ред, сигурността", изтъкна Сергей Станишев.

Социалистът отбеляза, че е нужна цялостна политика на държавата, за да се снеме напрежението дълготрайно. Трябват много по-дългосрочни мерки, които да успокоят ситуацията - да се спазват законите, както правата, така и задълженията, а също и да се повиши интеграцията. „Този изблик на антиромски чувства показва, че тази общност все повече се капсулира", смята още той.

По думите му утре ще се иска от председателя на парламента на извънредно заседание да бъде изслушан министърът на вътрешните работи. „Видяхме неадекватно и безсилно поведение на изпълнителната власт и специално на МВР", коментира реакцията на държавата Станишев.

Експремиерът припомни, че премиерът Бойко Борисов е призовал темата да не се политизира, тъй като това е криминален случай.В продължение на три дни запазихме мълчание, но когато има хиляди души по улиците на страната, няма как този случай да бъде представен само като криминален и да няма политически последици", убеден е Станишев.

„ГЕРБ дойдоха с посланието, че ще въведат ред и спокойствие за хората. Точно при това управление се случват събития като в Катуница и последвалите неща. ГЕРБ в това, което смятаха, че са най-силни, са най-безпомощни", коментира лидерът на БСП.

По думите му, двете управляващи партии - ГЕРБ и националистите от "Атака", са се провалили в решаването на проблема. Според него до безредиците се е стигнало заради неадекватни действия и бездействието на МВР на местно и национално ниво.

„Хората не чувстват силна държава, която си е на мястото и може да ги защити и се стига до протести, прерастващи до безредици", коментира още лидерът на БСП. Той припомни, че в българския преход е имало различни кризисни ситуации, но никога не се е допускало да се стига до жертви.

Според него отпуските на Цветан Цветанов и Маргарита Попова са противоконституционни и министърът на вътрешните работи не изпълнява своите задължения адекватно, защото е в отпуск. „Ще искаме утре министърът да се яви, да обясни ситуацията", категоричен е лидерът на БСП.

Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че е могло да не се стига до този гняв на хората за самоуправство, ако полицията бе задържала виновните за това престъпление.

Кирил Рашков го пазят като зеницата на окото. Колко хора в България без никакви доказателства бяха проснати на пода, задържани с месеци в килия без никакви доказателства", възмущава се лидерът на БСП. Той даде пример с ареста на Борислав Гуцанов от Варна. „За БСП Кирил Рашков никога не е бил галеник", увери още лидерът на БСП.