Главният прокурор Борис Велчев ще координира национално междуведомствено звено за осигуряване на законосъобразното и спокойното провеждане на изборите.
Заповед за създаване на новото звено беше подписана днес в МВР от вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на ДАНС Константин Казаков и от главния прокурор Борис Велчев.

„МВР няма да участва като фактор в изборите, защото професионалистите и служителите в министерството ще се ръководят от интересите на гражданите", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той призова за открити, честни избори и подчерта важността на високата избирателна активност. Според министъра тя е най-силното оръжие за реалното противодействие на купуване на гласове.

Вътрешният министър Цветан Цветанов разкри, че най-много опити за купуване на гласове по всяка вероятност ще има на местните избори в малки общини от лица със засилени икономически интереси.
Той допусна, че много лихвари и собственици на заложни къщи ще направят опит да използват лични данни на хора, които им дължат пари. Министърът заяви, че всяка една организирана престъпна група, независимо от дейността, с която се занимава, има своите възможности да участва в манипулирането на изборите.

Наблюдаваме много внимателно процесите. Имаме конкретни случаи, по които работим", подчерта вътрешният министър. Той заяви, че когато една престъпна група поеме ангажимент, свързан с купуването на гласове, това винаги е свързано с определени икономически интереси.

Има 7-8 общини в страната, в които ще бъде насочено вниманието във връзка с купуването на гласове, съобщи министърът, но не пожела да ги назове. Цветанов изрази надежда неправителствените организации и медиите да партнират на органите във връзка със законосъобразното протичане на изборния процес.

Цветанов съобщи, че излиза в отпуск от 23 септември до 31 октомври, за да се избегнат спекулации във връзка с неговото влияние като министър върху изборната кампания. Той ще бъде заместван от Веселин Вучков.

Цветанов посочи, че в Бобошево ще започне пилотен проект с който се създава регионален център за броене на бюлетини. Целта е бюлетините от всички секции във всички населени места в общината да бъдат събрани и броени на едно място. Това по думите на вътрешния министър ще ограничи фалшифицирането на изборите. Този модел ще бъде приложен и на следващите парламентарни избори.

„Тези избори и натрупаната практика в провеждането им ще ни дадат окончателни мотиви за предложение на друга система на санкциониране на престъпленията от изборното право". Това заяви от своя страна главният прокурор Борис Велчев.

Според него предстоящите избори ще бъдат един добър тест за това колко ефективно е законодателството.

Санкциите, предвидени в закона за купуване на гласове, няма да имат нужния превантивен ефект", опасява се магистратът. Той обясни, че в настоящия Наказателен кодекс има състав, по силата на който, ако някой насилствено пречи другиму да упражнява своите конституционни политически права, може да понесе глоба от 100 до 300 лв.

Велчев каза, че е противник на принципното увеличаване на наказанията, но според него има престъпления, за които му се струва, че българската наказателна политика е твърде либерална.

Имаме немалко присъди за купуване на гласове от последните избори. Но те не задоволяват общественото очакване, затова, че има тежки наказания и че сме разкрили корена на злото в купуването на гласове", каза Велчев. Главният прокурор подчерта, че държавното обвинение няма да пренебрегне нито един сигнал за купуване на гласове.

Той отправи молба към гражданите - да подават сигнали не само до медиите, но и до прокуратурата. „Понякога е добре сигналът да бъде забавен с ден-два, за да може виновните лица да бъдат хванати, а не предупредени", коментира Велчев.

През целия изборен период ще има засилено внимание към престъпните групи, които е възможно да се занимават с опорочаване на изборите. „МВР, ДАНС и прокуратурата наблюдават големите престъпни групи и ако някои реши да ги използва за купуване на гласове, институциите са готови да предприемат мерки", увери Велчев.

„Мога да гарантирам, че ще спазим деполитизацията на служителите в ДАНС и няма да бъдем фактор в изборите", подчерта председателят на ДАНС Константин Казаков.