След петчасово заседание Софийски районен съд остави в ареста съпругата на Валентин Димитров - Станислава Димитрова и й наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Припомняме, тя беше задържана при зрелищна акция в столичния квартал "Борово".

След произнасянето на решението на съда, адвокатът на обвиняемата, заедно със съпруга й - Валентин Димитров, който стана неин защитник, напуснаха сградата на СРС, отказвайки коментар. Димитрова беше отведена с белезници.

По-рано адвокатът на съпругата на Вальо Топлото изтъкна пред Софийския районен съд мотивите си тя да бъде освободена от ареста:

Станислава Димитрова е студентка, завършила семестриално и й предстои държавен изпит. Тя има малко дете, за което трябва да се грижи.

Димитрова, която бе докарана с полицейска охрана, първо поиска да се запознае с материалите по делото.
За целта съдът даде почивка от 40 минути, като сметна че това време е достатъчно на обвиняемата да получи необходимата информация.

Валентин Димитров - Вальо Топлото, също се запозна с материалите по делото, тъй като има пълномощно да бъде защитник на съпругата си.

Адвокатът на Станислава добави в пледоарията си, че здравословното й състояние е такова, че след задържането й е викана Бърза помощ. Станислава се е оплаквала от втрисания и имала многократни ухапвания от бълхи.

Прокурорът от своя страна настоя на Станислава да й бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража".
Той подчерта, че става въпрос за престъпление по член 210, който се отнася за измама. За него се предвижда лишаване от свобода от една до осем години.

Според обвинителя има опасност Станислава Димитрова да се укрие или да извърши престъпление, ако не й бъде наложена най-тежката мярка.

Адвокатът на обвиняемата Венцислав Димитров настоя съдът да отхвърли искането на държавното обвинение и определи доводите му като несъстоятелни.
Той изтъкна, че няма опасност Димитрова да се укрие или да извърши друго престъпление.

В Станислава не са намерени нито запис на заповед, нито пари, посочи още адвокат Димитров. Според него става въпрос за гражданскоправни отношения.

По думите му въпросната бизнесдама не иска да си изпълни гражданско задължение и затова е изпратила жалбата срещу Димитрова.

Съпругът на Станислава, Вальо Топлото - като неин защитник в съда, също помоли да бъде отхвърлено искането на прокуратурата. Той заяви категорично, че липсва обосновано предположение, че тя е извършител на престъплението, за което е обвинена.

Наистина е налице измама от некоректен и неизряден длъжник, който подава жалба, че е изнудван и че са обещани действия в Топлофикация, заяви Димитров.
Той обаче бе категоричен, че няма доказателства, че Станислава е извършител на престъплението измама и също наблегна на родителските и студентски ангажименти на съпругата си, като довод, че няма опасност тя да се укрие и да извърши престъпления.

Самата Станислава каза пред съда: Чирица(жалбоподателката - бел.ред.) е последният човек, който може да бъде заблуден, че аз мога да й помогна да й бъде продължен какъвто и да е било договор с Топлофикация.
Димитрова уточни, че е била на срещите с нея добронамерено и че не е заплашвала никого.

Тя посочи, че от раждането на дъщеря й съпругът й е бил задържан и до момента се грижи сама за детето, като двете са толкова близки, че не могат да спят една без друга.

Тя помоли съда да й бъде дадена възможност да си гледа детето и да завърши образованието си.

Прокурорът продължи да поддържа обвинениетои изтъкна, че жалбоподателката е твърдяла, че е била заплашвана. Адвокатът и защитникът на Димитрова контрираха с аргумента, че обвинението е за измама, а не за заплаха.

 Припомняме, градският прокурор Николай Кокинов заяви, че срещу нея ще бъде повдигнато обвинение по чл.210 ал.1 т.5 от Наказателния кодекс за измама в големи размери.

Той не пожела да коментира дали Валентин Димитров има нещо общо с измамата, тъй като Вальо Топлото няма процесуално качество по делото, което е образувано във връзка с измамата.

Кокинов обясни, че Станислава Димитрова е успяла да заблуди собственичка на фирма, че може да свърши определена работа, която всъщност не е имало как да свърши, след което е прибрала една част от поисканата сума за „услугата".