Съвсем очаквано въпросът за експулсирането на ромите от Франция ангажира вниманието на европейските лидери, които участваха в провеждащото се в Брюксел заседание на Eвропейския съвет.

Първоначално обявените планове за обсъжданите теми претърпяха промяна. Вместо да се занимават единствено с отношенията със стратегическите партньори на Европейския съюз и с Европейската дипломатическа служба, лидерите на държавите от съюза се насочиха към действията на Франция спрямо ромите.

Всички очи сега са вперени в президента на Франция Никола Саркози, посочва АП, като припомня, че европейските лидери очакваха той да обясни френската политика към ромите, както и да отговори на упреците на Брюксел.

По-късно през деня стана ясно, че Саркози и президентът на Европейската комисията Жозе Мануел Барозу са влезли в остър спор относно експулсирането на роми от Франция. Това е станало по време на обяда в рамките на срещата на върха на Съвета на Европа в Брюксел, съобщи българският премиер Бойко Борисов, цитиран от АФП.

Имаше размяна на много остри реплики между президента на Комисията и френския президент, е заявил българският премиер.

Аз съм президентът на Франция и няма да позволя моята страна да бъде обиждана.
Н. Саркози

Според изданието EuBusiness Барозу е защитил пред Саркози позицията на Европейската комисия по въпроса с ромите и е подчертал, че тя няма да позволи да бъде отдалечена от работа си.

Същевременно, френският държавен глава също е бил повече от категоричен - Франция няма да спре с действията по отстраняването на незаконните ромски лагери. Нещо повече, Саркози е посочил, че страната му е „шокирана" от сравненията, направени от европейския комисар по правосъдието Вивиан Редин. Припомняме, тя направи паралел между сегашното експулсиране на роми и случилото се през Втората световна война.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от своя страна е подкрепил демонстрираната до момента позиция на ЕК по въпроса. Той е коментирал и изказванията на еврокомисар Рединг, като е заявил, че има неразбиране по въпроса и че тя не е искала да направи паралел между случващото се сега и Втората световна война.

Междувременно люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер е определил забележката на френския президент Никола Саркози към еврокомисаря по правосъдието за неуместна.

Българският премиер Борисов е допълнил, че европейските лидери са изразили готовност на следващата среща на върха да бъде изработена дългосрочна стратегия, с която въпросът да бъде решен.

Припомняме, попитан по-рано днес как ще коментира проблема с циганите, които Франция ни връща, Борисов изказа мнение, че страната ни трябва да си прибере ромите обратно.

След края на срещата премиерът е бил  повече от категоричен - проблеми с Франция нямаме.

Има много становища по ромската тема и не искам България да бъде замесвана. Българската позиция е тази - свободно придвижване на гражданите, които спазват законите на всяка страна, е посочил премиерът, цитиран от БТА.

Той отново е изразил мнение, че проблемът с ромите във Франция няма да повлияе върху приемането на България в Шенгенското пространство.

Като цяло атмосферата в Брюксел по темата явно е била повече от нажежена, след като финландският външен министър Александър Стъб е призовал европейските лидери „да се успокоят". Нека всички да се успокоим и да намерим решение, е призовал той. Стъб е добавил, че Европейският съюз е базиран на правни закони, чиито пазител е Европейската комисия.

АФП съобщава още, че Съветът на Европа е предложил страните, членки на СЕ и Европейския съюз да организират министерско съвещание, за да се справят с миграцията на ромите от Румъния и България в Европа. На него ще трябва да се изработи и стратегия, чрез която да се помогне те да се интегрират в обществото, се посочва в изявление на организацията.