Запитан каква е позицията му при предстоящите в Брюксел дискусии по конфликта около ромите Бойко Борисов обясни, че ще изложи практиката на България с джебчиите, които пътуваха из Европа.

По думите му по двама-трима полицаи от отделите отиват, „прибират ги и с това се приключва въпросът".
Ние не искаме да генерираме престъпност извън нашите граници и това се отчита от всички колеги", посочи Бойко Борисов.

Едновременно с това у нас: Полиция евакуира ромите от бл. 20 в Ямбол, които са разрушавали сградата повече от 10 години.
                           Още...

На днешната среща на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза се очаква проблемът с ромите да бъде централен.
Френският президент Никола Саркози смята да изясни френската политика към ромите, както и да отговори на упреците на Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че България може да се присъедини към Шенгенското пространство и сама, без Румъния.

Борисов каза това в Брюксел в навечерието на европейската среща на върха, по повод изявленията на френски политици, че за евентуалното приемане на двете страни в Шенген трябва да бъдат взети предвид резултатите от мониторинговия механизъм, както и проблема с ромите.

„И ние искаме това да бъде взето предвид, защото нямаме такъв проблем", изтъкна премиерът:

"Самата Франция няма проблем с България, така че не искам да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем", коментира Борисов.

Според него много държави имат интерес да третират страната ни в комплект с Румъния.

"Ние не сме една държава, че да ни третират като общо цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и румънския народ, но просто ние бързаме и имаме своя писта, защото имаме да наваксваме много години", допълни премиерът.