От назначените седем експертизи за взрива в производствен цех за пиротехнически изделия край Мъглиж, е готова само съдебномедицинската. Така предварително наказателно производство срещу фирмата „Балиста" ЕООД още не е приключило.

Освен съдебномедицинската експертиза, назначени са още и химическа, техническа, взриво- и пожарно-техническа.

Тъй като вече изтича двумесечният срок за разследване, ще се наложи той да бъде удължен с още четири месеца от окръжния прокурор.

На този етап и собственикът на фирмата обжалва в съда констатираните нарушения от Областната инспекция по труда, каза Нейка Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора, цитирана от БНР.

Проверката на Областната инспекция по труда е завършила със заключението, че инцидентът е възникнал при изработката на нов артикул, а именно пиротехнически факел. За това производство е била включена в експлоатация машина, която не е била използвана дълго време. Инспекцията по труда е установила и че собственикът на фирмата не е изпълнил и редица мерки - оценка на риска и поддържането на определена техническа документация.

При проверка на инспекцията през октомври миналата година, т.е. преди инцидента, и извършена заедно с ДАНС, тази машина не е била в експлоатация.

Наказателното постановление на Инспекцията по труда и предписанията й фирмата "Балиста" обжалва в съда. За подобни нарушения санкциите са между 1500 и 15 000 лева.

Припомняме, при взрива на 19-ти декември 2014 г. на място загина един работник, а други 4-ма получиха наранявания в различна степен. Вследствие на тежки изгаряния една жена от пострадалите почина.