Сред  причините, предизвикали взрива в частния цех за пиротехнически изделия край Мъглиж от 19 декември 2014 г., е откриването на нов вид производство и въвеждане в експлоатация на машина, която до тогава не е работила.

Това е една от констатациите при направената след инцидента проверка от служителите на Главна дирекция "Инспекция по труда", съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел "Административно, информационно и правно осигуряване" на Дирекция „Инспекция по труда" в Стара Загора.

При взрива на 19-ти декември на място загина един работник, а други 4-ма получиха различни наранявания. По-късно вследствие на тежки изгаряния почина още една жена от пострадалите.

Йордан Йорданов не предостави повече подробности, защото предписанията и констатациите  в протокола се обжалват от страна на фирмата, а и по случая се води следствие.

През изминалата 2014-та година в предприятията на територията на Област Стара Загора са регистрирани 158 трудови злополуки, две от които са завършили със смъртни случаи. Най-много трудови инциденти се случват в отраслите: добив на въглища,  производство на въоръжение и боеприпаси, производство на метални изделия и строителство на сград