Районната избирателна комисия в Ловеч е взела решение, с което е пренаредила листата на ББЦ, след като председателят на проекта "Евромайки" Калина Крумова обяви, че напуска предизборната надпревара и партията на Николай Бареков. По тази причина кандидат-депутатите в 11-ти МИР ще бъдат поведени от втората в листата Десислава Балабанова.
РИК е взела решение, което вчера беше докладвано на ЦИК, съобщи за БГНЕС говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"С това решение РИК е пренаредила листата, въпреки, че ЦИК беше взела съответното решение на мястото, където имаме отказал се кандидат да бъде заличен и да бъде оставено празно място. Но в нейния случай това нищо не променя, тъй като де факто при заличаването на името й се премества нагоре вторият кандидат. Такова е решението на РИК - пренаредила е листата и е качила с един номер нагоре" обясни Андреев. Той уточни още, че листите се регистрират в РИК, а не в ЦИК.

По думите му не се налага да бъдат препечатани бюлетините. "Никъде в бюлетините няма имената на кандидатите от кандидатските листи. Има номера в кръгче, в което се отбелязва преференциалният вот на съответния кандидат", допълни Андреев.

Припомняме, че мотивите, които Калина Крумова изложи, когато предприе този ход, са прекомерното разширяване на коалицията около ББЦ, както и изместването на посоката на развитие на проекта "Евромайки".