сн.БНТ
Три деца загинаха при взрив на самоделно взривно устройство, избухнало в една от стаите на Комплекс за социални услуги в Крумовград.

Те са на 13, 15 и 16-годишна възраст, като най-малкото, Джениз Шабан, е загинало на място, второто момче почина от раните си в болницата в Крумовград, а 16-годишният Сунай, техен приятел - часове по-късно в кърджалийската болница.

От полицията съобщиха, че за момента не е ясно дали бомбата е била подхвърлена, внесена отвън или децата са се опитвали да я направят сами.

Инцидентът е станал малко преди 15 часа.
Незабавно са изпратени полицаи, които са установили, че е избухнало устройство в една от стаите на комплекса.

Пораженията в помещението не са големи, но има следи от осколки - болтове и гайки. Другите питомци на дома разказали, че през последните дни са купувани множество конфети за идващите празници, но не е ясно дали те са послужили за направа на взрива.

За момента не е изяснено и къде са били възпитателите по време на инцидента, като е възможно точно тогава в сградата да е нямало хора от персонала.
Останалите 25 деца са събрани в една от залите на интерната, като тази вечер и през следващите дни при тях ще има психолози. 

На място са изпратени експерти от Научно-техническата лаборатория и служители от сектора за "Борба с организираната престъпност" в ОДМВР-Кърджали.

Комплексът за социални грижи се намира в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи "Михаил Ив. Калинин" в Крумовград.
Той е преместен в града от с. Студен кладенец през 2004 г и в него живеят 29 деца, нуждаещи се от закрила.
През 2006 г. със средства по проект "Семейството - модели за подкрепа на деца и семейства за съвместен живот" към социалното министерство е направен ремонт на двата етажа, където е настанен бившият дом.
Обособено е място, където ще се предлагат социални услуги.
Комплексът разполага с дневен център за 20 деца.
Предлагат се правно консултиране на 45 семейства годишно, настаняване в среда, близка до семейната. Дневният център приема за седмична грижа 15 деца.

На мястото на инцидента пристигнаха социалният министър Тотю Младенов, зам.-министър Валентина Симеонова и председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Младенов и Симеонова са заявили, че четирима души, сред които и директорът на дома ще бъдат арестувани, за да се установи чия е отговорността за трагедията, както и че режимът в подобни домове ще бъде затегнат.