Германия призна преходния Национален съвет, разположен в град Бенгази, за единствената легитимна власт в Либия.

Решението бе съобщено след срещата с представители на либийската опозиция с външния министър на германия Гидо Вестервеле.

Миналата седмица подобна позиция изрази и генералният секретар на САЩ Хилари Клинтън, според която преходният Национален съвет е „законният представител на либийския народ."

Германия се въздържа при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН на 17 март, подкрепяща намесата в Либия. Миналата седмица германският министър на отбраната Томас де Мезиер обаче заяви, че страната е готова да обмисли изпращането на мироопазващ контингент в Либия, ако Муамар Кадафи падне от власт.

В края на месец май Руската Федерация официално призна Националния преходен съвет в Либия за легитимен партньор при провеждането на преговори.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.