Руската Федерация официално призна Националния преходен съвет в Либия за легитимен партньор при провеждането на преговори, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров поясни, че по време на срещата с представителите на либийската опозиция, те не са настоявали Съветът да получи признание като единствен законен представител на либийския народ, а като легитимен партньор в преговорите за бъдещето на Либийската Джамахирия.

Именно в това им качество се срещнахме с тях, добави руският министър.

По думите му много скоро, под егидата на Африканския съюз, трябва да се проведат преговори за ситуацията в Либия, в които ще вземат участие представители и на Триполи, и на Бенгази. Целта е да бъде договорен механизъм за прекратяване на кръвопролитията в страната.

Лавров каза още, че предварителният план за регулиране на отношенията е изработен от представители на опозицията и именно той ще стои в основата на преговорния процес.

По-рано Съветът на либийските опозиционери беше признат от ЕС, САЩ, Франция, Италия, Катар, Кувейт, Гамбия, Сенегал, Малдивските острови.

Националният преходен съвет на Либия беше създаден в началото на месец март на територия, която не се контролира официално от Триполи. В този орган влизат не само граждани, но и военни, които са преминали на страната на опозицията, както и видни юристи, университетски преподаватели.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.