Пияният поляк, който подаде сигнала за бомба в самолета, е задържан за 72 часа. Това обяви апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, цитиран от БТА.

Припомняме, самолет със 161 пътници и екипаж от Варшава за египетския курорт Хургада кацна извънредно в Бургас тази сутрин след сигнал за бомба. Собственик на летателния апарат е полската самолетна компания Small Planet, а полетът е бил чартърен. По време на полета пътник е съобщил за бомба на борда, която ще бъде активирана.  По-късно от авиокомпанията съобщиха, че 67-годишният пасажер е обяснил, че се е пошегувал.

Всички пътници, с изключение на задържания, ще бъдат превозени с друг самолет на полската авиокомпания.

Чужденецът се казва Войчек Маевски и по информация от прокурора е бил употребил алкохол. Взета му е кръвна проба и натривки, за да се провери дали е боравил с взривно устройство.

Полякът ще бъде привлечен като обвиняем за това, че е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство. Според закона той може да получи от 3 до 15 години затвор.

Седем свидетели и екипажът са разпитани по образуваното досъдебно производство. И в момента продължават процесуалните действия.

Полякът е съобщил на стюарда, че има бомба в самолета, знаейки, че информацията не е вярна. Екипажът е възприел изявлението му като терористична заплаха. Именно заради това е взето решение за принудително кацане на бургаското летище. Взривно устройство не е намерено.