Украйна е готова на компромис, за да позволи подновяване на руските газови доставки за Европа през територия си, заяви премиерът на страната Юлия Тимошенко, предаде АФП.

„Днес сме готови да направим компромис и да направим всичко, което зависи от Украйна, включително политически и технически стъпки, за да може Европа да получава природен газ", каза Тимошенко.

Украинският премиер обяви, че е подписала искания от Москва протокол, който грантира създаването на международна комиисия за транзита на газа.

Тя направи изявлението си след извънредна среднощна среща с чешкия премиер Мирек Тополанек в опит от страна на ЕС за спиране на газовия конфликт между Русия и Украйна, от който страда най-вече Европа.

Припомняме
В събота украинският президент Юшченко обяви, че Украйна ще пусне известни количества газ към България от собствените си резерви
                     Още...

"Доколкото разбирам, някои дребни подробности остават неуточнени, но целта ми не е да се занимавам с технически детайли," каза Тополанек в Киев и уточни, че неговата цел е да спомогне за преодоляване на недоверието, възникнало между Русия и Украйна.

Тополанек дори прогнозира, че газът за Европа може да потече до 36 часа.

След пристигането на Международния комитет за наблюдение за контрол на транзита на газ за Украйна руският концерн Газпром пусна минимално необходимите количества газ, а ако се установи, че няма кражби, ще настъпи бързо увеличаване на доставките. Това обяви днес шефът на Газпром Алексей Милер.

"Като първа стъпка, ние поставяме минимален размер, по-специално за потребителите от Балканския полуостров. Трябва да се убедим, че няма кражбите на газ на територията на Украйна, след което бързо ще увеличим предлагането", заяви ръководителят на Газпром на заседание с представители на компании, потребители на газ в Европа.

От Газпром съобщиха обаче, че до момента не са получили копие от документа за мониторинговата група, подписан тази нощ в Киев от премиера Тимошенко.

Междувременно директорът на Украинския филиал на Института на страните от ОНД Владимир Корнилов изрази съмнение, че с подписването в Киев въпросът с газовата криза е окончателно решен.

Все още е трудно да се каже има ли такъв мониторингов протокол или не. Както аз виждам ситуацията в момента, Украйна е подписала протокола с някакви изменение и допълнения.
Все още не се знае дали те се споделят и приемат от Русия и Газпром, коментира политологът.