С писма до президентите на България и Молдова, президентът на Украйна Виктор Юшченко е обещал от днес  Украйна да започне да доставя природен газ на двете държави.

Обемите ще бъдат от около 1,5-2,5 млн. куб. метра на денонощие, като Украйна ще черпи от собствените си резерви за това, е станало ясно в последвал телефонен разговор между президентите Първанов и Юшченко.

Виктор Юшченко е разпоредил на „Нафтогаз" да влязат във връзка с „Булгаргаз" за уточняване на техническите параметри на доставката.

Междувременно на извънредна пресконференция министърът на икономиката Петър Димитров информира, че Украйна е започнала да пълни газопровода към Молдова и това означава, че ще изпълни политическия си ангажимент.
„След като бъдат подадени количествата газ в румънския разпределителен пункт  Исакча, 24 часа след появата им ще бъдат насочени към България", уточни министъртът.

Това решение Украйна е взела, отчитайки кризисната ситуация след спирането на транзитния природен газ от страна на Русия и заради добрите взаимоотношения с България и Молдова.

Малко след 16.00 часа Георги Първанов е разговарял по телефона с молдовския си колега Владимир Воронин.
Изтъквайки тежкото положение, в което е поставена България, президентът Първанов е поискал съдействието на молдовския държавен глава за осигуряване на транзита на украински газ за нашата страна.
Молдовският президент е поел ангажимента да направи всичко необходимо за безпрепятственото преминаване на газа през тяхна територия.

Двамата президенти се договориха да положат усилия за осигуряване на транзита по трасето от Украйна до България, уточняват от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Първанов благодари за направеното предложение в този критичен за българската икономика и народ момент, като е посочил, че компетентните български институции незабавно ще започнат работа за осъществяване на газови доставки от Украйна.

Припомняме обаче, че нормалното потребление на страната ни е около 12 млн.куб.м. на денонощие по данни на Булгаргаз.

В момента в рамките на Ограничителния режим, въведен със заповед на министъра на икономиката потреблението на газ е свито до около 6 млн. дневно.

Кризата с газа се задълбочи, след като украинската страна все още не е подписала споразумението за международната мониторингова мисия, която трябва да инспектира транзита на газ през Украйна.

Започването на работа на тази група е условието на Москва за възобновяване на доставките.