Норвежкият екстремист Андерш Брайвик вярва, че може да има само два „правилни" изхода от процеса срещу него - оправдателна присъда или смъртно наказание. Това каза самият той по време на процеса срещу него в Осло.
В третия ден от процеса той бе разпитан за евентуалните му връзки с националисти и екстремисти.

Брайвик, който уби 77 души миналия юли, заяви, че смята дългата присъда в затвора за „покъртително наказание". В Норвегия няма смъртно наказание, припомня Би Би Си.

По време на кръстосан разпит Брайвик каза: „Има само два правилни и справедливи изхода от това дело - оправдателна присъда или смъртно наказание. Смятам 21 години затвор за покъртително наказание".

Попитан дали иска съдът да му даде смъртно наказание, той отговори: „Не, но бих го уважил. Няма да приема 21 години затвор, нелепо е".

Говорейки за деня на атентатите, Брайвик посочи пред съдиите: „Много бях изненадан от това, че останах жив в онзи ден. Нямах други планове за това какво да правя. Смятах, че шансът да оцелея след бомбата е по-малко от 5%. Но това не е всичко, оцелях след Утьоя".

Попитан за религиозните си вярвания, той отговори: „Аз съм войн християнин. Да се предпази Европа от дехристиянизация е много важно".
"Но това не означава, че искаме да въведем християнската теокрация. Не сме християнски фундаменталисти. Вярвам в Бог и вярвам в живота след смъртта".

На въпрос на съдията, Брайвик се самоопредели за „анти нацист".
„Един националсоциалист би казал „Норвегия са норвежците". Аз съм по-либерален, бих приел може би 2% (население, което да не е етнически норвежко)".