В третия ден от процеса в Осло, обвиненият в терористични действия Андерш Брайвик e разпитван от съда за така наречения Орден на тамплиерите, антиислямска крайнoдясна мрежа към която Брайвик се причислява.

Прокурорите започнаха с въпроси към Брайвик как той за първи път е влязъл в контакт с активни националисти.

Брайвик каза пред съда, че е срещнал сръбски националист през 2001 година в Либерия без да дава повече информация. Също така, че се е срещнал при визитата си в Лондон през 2002 г. с английския си "ментор", „един от най-брилянтните политически и военни тактици в Европа", който използвал кодово име Ричард Лъвското сърце.

Прокурорите показаха пред съда извадка от манифеста на Брайвик, който е 1500 страници. В извадката се споменава, че той е установил контакти със „сръбски културни консерватори".

В манифеста Брайвик е написал, че те са направили „пълна проверка", че той е „желаният калибър".

Той твърди, че групата подготвя „няколкостотин" души в цяла Европа, които да преминат курс на обучение.

По време на изслушването в съда норвежкият атентатор обяви, че неговото кодово име е Сигурд (от норвежкия крал Сигурд Кръстоносеца 1103-1130). Брайвик подчерта, че той и други активни националисти са „продавали мечти", за да вдъхновяват други.

Прокурорите смятат, че групата е плод на въображението на Брайвик и че не съществува. От своя страна норвежкият екстремист заяви, че полицията не си е свършила работата добре по разкриването й.

Не е в мой интерес да хвърлям светлина върху детайли, които могат да доведат до арести", изтъкна той.

Съдът се опитва да установи дали той е вменяем или дали може да бъде вкаран в затвора, докато със своята защита Брайвик цели да докаже, че не е душевно болен, за да му се приемат политическите аргументи.

Може ли някой да направи това, което аз направих", каза пред съда Брайвик.

Защо се смее те", попита прокурорът. „Защото ми задавате въпроси на които знаете, че няма да отговоря" изтъкна от своя страна Брайвик.

Съдията обясни на норвежкия екстремист, че има правото да запази мълчание, но не отговаряне на въпросите може да бъде използвано срещу него.

На вчерашното съдебно заседание Брайвик заяви, че би извършил отново стореното от него и помоли да бъде признат за невинен.

Отново няма да се допуска излъчването на показанията му по телевизията. Очаква се в рамките на пет дни Брайвик да изрази мотивите си за извършените от него деяния, съобщи Би Би Си.

В първия ден от процеса Брайвик заяви, че е отнел живота на 77 души при две нападения на 22 юли миналата година, защото е действал при законна самозащита и също така да защити Норвегия от мултикултурализма.

Ако Брайвик бъде признат за вменяем, ще получи максималната присъда от 21 години затвор, тъй като това е най-голямата присъда според норвежкото законодателство.