ПОСЛЕДНО:

Президентите на Русия, Украйна, Франция и канцлерът на Германия започнаха дългоочакваните преговори за съдбата на Украйна в Минск.

Преди да започнат разговорите руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко се ръкуваха сдържано, излъчено от руска телевизия.

 

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна пристигнаха в беларуската столица Минск за срещата на върха в „нормандски формат", посветена на намирането на изход от кризата в Украйна, съобщиха световни агенции.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд пристигнаха по едно и също време, а малко по-късно кацна с правителствения самолет и украинският държавен глава Петро Порошенко. Последен пристигна в Минск руският президент Владимир Путин.

Преговорите ще се проведат в Двореца на Независимостта и са с начало 21:00 часа московско време (20:00 часа българско време), съобщава РИА „Новости".

Спорните точки преди разговорите в Минск
Още...

Източник, близък до преговорите, съобщи, че напълно реален е положителен изход от преговорите.

Друг източник разкри пред Ройтерс, че Оланд и Меркел ще проведат „кратка беседа" с Порошенко преди срещата с Путин.

Гостите вече бяха приети от беларуския президент Александър Лукашенко.

На среща с Лукашенко украинският президент изтъкна, че ситуацията в Украйна ще „достигне до деескалиране" или до въоръжено противопоставяне.

Убеден съм, че сега...целият свят очаква: или ситуацията ще тръгне по пътя на деескалацията, прекратяване на огъня, изтегляне на въоръжението, или...ситуацията ще тръгне в обратна посока, каза той.

Мирният процес е свързан с минските договорености", заключи той.

Дипломатически източник разкри пред Интерфакс, че ръководителите на Донецката и Луганската народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницкий се намират в Минск, за да подпишат документ за урегулиране на въоръжения конфликт в Донбас в случай на успех на преговорите на лидерите от „нормандската четворка".

Захарченко и Плотницкий са в Минск. Ако преговорите на лидерите от „нормандската четворка" се увенчаят с успех, запланувано е лидерите на ДНР и ЛНР да поставят своите подписи под съответните документи", добави представителят.

Припомняме, вчера Контактната група в Минск стигна до споразумение за изтегляне на тежкото въоръжение от Източна Украйна и спиране на огъня.

По-рано днес руски дипломатически източник обяви, че има 70% шанс лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия да постигнат споразумение за украинската криза по време на преговорите в Минск.

Няколко часа преди да пристигне в столицата на Беларус Порошенко заяви, че отива в Минск, за да прекрати огъня и да започне политически диалог без всякакви условия.