Депутатът от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние.

Това съобщи Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор.

35-годишният депутат е арестуван при спецакция вчера около 14.00 ч.

По-късно от полицията уточниха, че в момент на предаване на парична сума в размер на 50 хиляди лева в Монтана са задържани трима мъже, сред които и Аврамов.
Той е получил общо около 100 хиляди лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Част от парите са открити в дома му.

Депутатът от ГЕРБ е задържан за 24 часа.

Изпълнителната комисия на управляващата партия е решила Димитър Аврамов да подаде оставка като народен представител в 41-то Народно събрание. След като се е запознала със ситуацията, комисията освобождава депутата от всички заемани длъжности в партията и прекратява членството му в партията.

Сигналът срещу Димитър Аврамов е получен преди 10 дни от бизнесмен от Монтана, който се занимава в сферата на селското стопанство, обясни по-късно през деня градският прокурор Николай Кокинов.

По думите му, въпросният мъж имал бизнеспроблеми, за които споделил пред депутата.  Той от своя страна се е отзовал и му казал, че ще му помогне срещу „скромната" сума от 50 000 лева и да му прехвърли част от бизнеса си.

Става дума за класически случай за търговия с влияние - предложил услугите си да търгува с влияние, като упражни такова върху ръководители на държавни ведомства, които имат отношение към бизнеса му. Такива разговори с тези лица са проведени, а в момента колегите ни ги разпитват, добави Кокинов.

Около полунощ в жилището на народния представител в Монтана бяха открити белязаните пари и той беше задържан за 24 часа. Очакваме до края на деня да предложим на главния прокурор всички материали по делото, за да може да той да поиска от парламента сваляне на имунитета, за да можем да му повдигнем обвинение. Докато това не се случи, най-вероятно към полунощ той ще бъде освободен и ще очакваме решението на парламента", заяви още градският прокурор.

Той добави, че прокуратурата ще му повдигне обвинение за търговия с влияние, което е тежко наказуемо престъпление и се предвиждат до 6 години затвор.

Изключително съм доволен от работата, защото сме подплътени с доста сериозни доказателства, заключи Кокинов.

Впоследствие беше уточнено, че сигналът до ДАНС, довел до наблюдението и задържането на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, е подаден от арендатор на земеделски площи в община Монтана. По думите му, народният представител искал част от бизнеса му, съобщава БНР.

Аврамов се намесва в спора между две фирми за прибирането на реколтата от голям масив, засят с рапица. За това е имало доброволно споразумение, но то е отхвърлено от областната земеделска служба, защото един от арендаторите не е подписал.

Главният прокурор Борис Велчев е уведомил Народното събрание за ареста на Димитър Аврамов, съобщи в началото на днешното пленарно заседание заместник-председателят на НС Анастас Анастасов. Депутатът от ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на управляващата партия Румен Иванов информира в кулоарите на НС за решението на управляващите да изключат от партията арестувания Димитър Аврамов.

Късно снощи изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ на конферентна връзка взе единодушно решение депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов да бъде освободен от всички заемани постове в ПП ГЕРБ и настояваме да подаде оставка като народен представител, подчерта Иванов.

Решението си Изпълнителната комисия е взела на база аморалното поведение на Аврамов и нанасяне на морални вреди на партията. Депутатът смята, че провинилият се негов колега ще изпревари главния прокурор и сам ще поиска да му бъде снет имунитета.

Но ако това не бъде направено ще бъде внесено предложение да бъде снет имунитета му, допълни Румен Иванов. Фактът на задържане на депутата бил достатъчен, за да затвърди мнението на Изпълнителната комисия за аморалното поведение на Аврамов

Сините заподозряха:
С този арест ГЕРБ си прави PR за евродоклада
Още...

Стана ясно, че в управляващата партия били изненадани от ареста на Димитър Аврамов. Румен Иванов не вижда връзка между ареста на колегата му и доклада на ЕК. , който се очаква да бъде оповестен днес.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че "е образувано досъдебно производство - "за поискан и получен дар от 50 хил. лева срещу Димитър Аврамов, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии".

Малко по-късно от ГЕРБ излязоха с официално изявление по случая. Изпълнителната комисия на управляващата партия е решила Димитър Аврамов да подаде оставка като народен представител в 41-то Народно събрание. След като се е запознала със ситуацията, комисията освобождава депутата от всички заемани длъжности в партията и прекратява членството му в партията.

По-късно през деня по време на брифинг Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор, посочи, че се внася уведомлението, с което  Борис Велчев уведомява официално парламента за случая с депутата Аврам.

Тя подчерта, че предстои изготвяне на искането за наказателно преследване на народния представител, свързано със свалянето на имунитета му.

По думите й ще е необходимо повече техническо време и затова то ще бъде внесено по- късно днес. Кожухарова добави още,  че ако бъде свален имунитета на депутата, наблюдаващият прокурор Румяна Арнаудова ще повдигне обвинение срещу него и ще прецени каква мярка за неотклонение да му бъде взета.

Кожухарова обясни, че съществува хипотезата Аврамов сам да поиска да му бъде свален имунитета.

Голям срам нарече ареста на Аврамов председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя посочи, че очаква Аврамов сам да подаде оставката си като народен представител. „Ако това не стане, лично аз категорично ще поискам депутатския му имунитет", категорична беше Цачева. По думите й законите в страната са за всички и един такъв арест не може да се определи като нищо друго, освен като срам.

По повод данните на МВР, че депутатът е получил 10 000 лева, тя посочи, че той еднократно е получил 50 000, а вчера е взел още 50 000.

Това няма да бъде първият сблъсък на Аврамов с правосъдието.

На 14 юли миналата година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно двамата депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев да бъдат осъдени на по 5000 лв. глоба за конфликт на интереси при приемането на закони. Присъдата е заради внасянето на лобистка поправка в Закона за ползване на земеделските земи.

Според ВАС депутатите са били в конфликт на интереси, като са предлагали привилегии за арендатори. Двамата настояваха в закона да залегне разпоредба, която задължава собствениците на ниви да продават терените си първо на арендаторите.