Шефът на медийната групировка News Corporation Рупърт Мърдок  се е съгласил да даде показания пред комисия на британския парламент във връзка с обвиненията за незаконно подслушване, отправени към репортери от негови вестници, съобщи Би Би Си.

Преди това парламентаристи призоваха Мърдок, неговия син Джеймс и бившата главна   редакторка на таблоида News of the World Ребека Брукс да се явят на заседание на парламентарната комисия по печата през следваща седмица.

Днес лидерът на опозицията Ед Милибанд внесе в Камарата на общините проект на обръщение към Мърдок, с което депутатите го призовават да се откаже от намеренията си да придобие контролния пакет акции та британския телевизионен канал BSkyB.   Междувременно правителството заяви, че ще подкрепи проекта. Той ще бъде подложен на гласуване в сряда.

Припомняме, сътрудници на Мърдок бяха уличени в незаконно подслушване на популярни личности, сред които бившият премиер Гордън Браун и съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън. Вследствие на разразилия се скандал медийният магнат беше принуден да закрие News of the World.