Журналисти от медийната корпорация на Рупърт Мърдок News International, по-специално от в. „Сънди таймс", са се опитвали неколкократно да осъществят хакерско проникване в телефона на Гордън Браун по времето, когато той е бил министър на финансите и премиер на Великобритания.

Това съобщиха в електронните си издания конкурентните вестници „Гардиън" и „ Индипендънт".

Според в. „Гардиън" репортерите са се опитвали да проникнат в гласовата поща на Браун и паралелно да получат информация за съдържанието на банковата му сметка и медицинското досие на болния му син.

Говорителка на Браун заяви, че той е шокиран от „престъпните и неетични средства, чрез които са били събирани лични подробности" за неговото семейство, предаде АП. Съпругата му Сара Браун писа в социалната мрежа Twitter, че информацията е много лична и „ще нанесе вреди, ако всичко това се окаже вярно".

Медийната групировка на Рупърт Мърдок заяви в декларация, че е наясно с обвиненията и поиска за нуждите на вътрешното й разследване да й бъде „предоставена цялата информация, свързана с тези обвинения". В News International, освен закрития след скандала с подслушванията таблоид News of the world влизат още Sun и The Sunday Times.

На 10 юли най-популярният британски таблоид, седмичникът News of the world, излезе за последен път заради скандала с подслушването на мобилните телефони на хиляди британци, съобщава АФП.