Иракските въоръжени сили, подпомагани от сунитски и шиитски милиции, са установили пълен контрол над град Тикрит в Северен Ирак. Това е обявил в Багдад министърът на отбраната Халед ал Обейди, цитиран от ТАСС. Руската медия се позовава на информация от агенция „Тасним".

По-рано Агенция "Франс прес" съобщи, че иракските власти възнамеряват да освободят ключовия сунитски град Тикрит от „Ислямска държава" в следващите три дни.

Според иракските сили изтласкването на „Ислямска държава" от града ще отнеме около 72 часа. Тикрит се намира на около 170 км северно от Багдад.

Около 60-70 джихадисти на „Ислямска държава" са заобиколени от всички страни, заяви лидерът на една от милициите. Те са в центъра на града.

Освобождаването ще бъде обявено, след като силите изчистят пътеката от бомби, които „Ислямска държава" поставя около града.

Тикрит бе окупиран от „Ислямска държава" миналото лято. Иракската армия и шиитските сили за пръв път влязоха в града в сряда. Около 20 000 шиитски милиционери участват в операцията и бригада от 3000 войници от иракската армия. Американската армия не участва в операцията.