Иракските сили влязоха в северната част на град Тикрит, обявиха офицери от иракската армия, цитирани от „Франс прес".

С това се отбелязва нов етап от започнатата преди 10 дни операция за връщане на града, който е окупиран от „Ислямска държава" от миналото лято.

„Сега провеждаме бойни мисии по прочистване на квартала Кадисия", каза генерал от армията пред френската агенция.

„Успяхме да поемем контрол над военната болница в Тикрит, която е в близост до центъра", добави представителя.

По думите му иракската армия е изпаднала в много деликатна ситуация, защото не среща бойци от „Ислямска държава", а изкуствени препятствия, крайпътни бомби и снайперисти.

Придвижваме се бавно, подчерта военният представител.

Няколко други военни и политически източници потвърдиха информацията.

В западната част на града настъпващите иракски войски са спрени от минно поле. От южната страна армията и два военни хеликоптера обстрелват позиции на групировката, но все още не се провежда сухопътна операция.

По-рано стана ясно, че иракски сили и шиитски милиции са превзели град Ал Алам, който отвори пътя към намиращия се на няколко километра Тикрит.

Битката за Тикрит, родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин, е ключов тест за успеха на офанзивата срещу радикалната групировка. Битката е важна, тъй като после ще даде възможност за насочване на силите към Мосул - най-големият град под контрола на „Ислямска държава".

Иракските сили и съюзени с тях шиитски милиции започнаха операция за прочистване от джихадистите на "Ислямска държава" сунитския арабски север и Западен Ирак.