В Софийска военно-окръжна прокуратура са образувани три досъдебни производства, след проучване и анализ на получени от Министерство на отбраната материали и извършени проверки.

Досъдебните производства са срещу началника на Военна академия "Г. С. Раковски" генерал - майор Евгени Манев (на снимката), срещу подполковник Димитър Ватралев, зам. началник Направление „Финанси" при Главен щаб на Сухопътни войски и срещу виновни длъжностни лица от Министерство на отбраната.

Разследването срещу Манев се води за събиране на доказателства с оглед неизпълнение на служебни задължения и злоупотреба със служебно положение при сключване на договори с фирми за строително-монтажни работи.

В резултат на него са настъпили щети за Министерство на отбраната в размер на около 130 000 лева.

Разследването срещу подполковник Димитър Ватралев се води за събиране на доказателства за превишаване на власт при сключване на договори за компютърни конфигурации, в резултат на което са настъпили щети за МО в размер на около 35 000 лева.

Ексминистрите:
Свинаров - Чист съм
Близнаков - искам проверка от Сметната палата

Третото досъдебно производство - срещу виновни длъжностни лица от Министерство на отбраната е за събиране на доказателства за допуснати нарушения при провеждане на процедури и отдаване на разпореждания с недвижими имоти, собственост на Министерството.

В резултат на нарушенията са настъпили щети за Министерство на отбраната в размер на около 10 милиона лева.

Припомняме, на първата си официална пресконференция след встъпването си в длъжност новият военен министър Николай Цонев съобщи за фрапиращи случаи на нарушения в МО. По думите му сред тях са главно заменки, непрозрачни търгове, укрити документи и други.

Вчера главният прокурор Борис Велчев заяви, че е разпоредил на военноокръжния и на градския прокурор да образуват досъдебно производство за военните имоти.

Той добави, че ако се установят фактите, изнесени в медиите, съответните длъжностни лица ще бъдат подведени под отговорност.