Отношенията между България и Русия продължават да са много добри на всички нива. Ние не разглеждаме енергийните проекти като част от нашите политически отношения с Русия.

Това заяви говорителят на МВнР Весела Чернева по повод вчерашното изказване на премиера Борисов.

Припомняме вчера в отговор на въпрос дали с отказа си да реализира българо-руските енергийни проекти не прави завой към Вашингтон, той заяви, че за първи път вървим в правилната посока.

Чернева подчерта, че външно министерство не е водещата институция по енергийните проекти, основните ведомства в процеса са Министерство на икономиката енергетиката и туризма и Министерство на финансите.

Отношенията между България и Русия, за които се грижи външно министерство, продължават да са много добри на всички нива, категорична бе тя.

Когато приключи ОВОС, тогава ще се решава съдбата на Бургас-Алексадропулис, коментира от своя страна външният министър Николай Младенов в отговор на журналистически въпрос за българо-руските отношения след заявената позиция на премиера Борисов.

Нашите отношения с Русия не са базирани само върху един проект, дори той да е енергиен, подчерта външният министър.

Имаме широк обхват на отношенията с Русия, които искаме да развиваме, допълни Николай Младенов. По думите му в момента диалогът между София и Москва е много добър.
Според него Русия също иска да развива отношенията си с България. Постоянна е комуникацията ни с Русия.