РЗС и НФСБ са нарушили закона при вчерашните си прояви в София.

Това стана ясно от съобщение на Столична община, в което се заявява, че в СО не е постъпвало искане и не е съгласувано заявление за митинг-шествие с маршрут през ул."Врабча" 1 (където е централата на Атака, б.р.).

По-рано днес от партията на Сидеров поискаха оставката на кмета Фандъкова и заместничката й Бояджийска, заради вчерашния нерегламентиран протест пред централата му.

На 27 май в Столична община е постъпило уведомление от ПП „Ред законност и справедливост" с искане за провеждане на шествие на 2 юни по маршрут - бул."Княз Ал.Дондуков", ул."Г.С.Раковски", бул."Цар Освободител" до площад Народно събрание, където да се проведе митинг, уточняват от СО.

На 31 май в Столична община е постъпило и уведомление за провеждане на митинг-шествие на 2 юни от ПП „Национален фронт за спасение на България" с маршрут „Орлов мост", бул."Цар Освободител" до сградата на Народно събрание 2 на площад „Независимост".

Нито един от тези маршрути не включва ул."Врабча" и централата на ПП „Атака", заявяват от общината.
При съгласуване маршрутът се изпраща от Столична община на Столичната дирекция на вътрешните работи при МВР. Според действащото законодателство режимът е съгласувателен и Столична община информира всички компетентни институции.

Със заповед на кмета на Столична община СДВР трябва да осигури охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението за времето и местата на провеждане на митинг-шествията по процедура.

Организаторите на шествието носят отговорност за спазването на обществения ред.