Новата партия на братя Юзеирови - ОТОМАН ще бъде официално учредена на Разпети петък.

Това стана ясно от думите на Али Юзеиров, цитиран от Дарик.

Припомняме ви, че за създаването на движение Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък на движение бе съобщено преди седмици.

Датата на официалното учредяването обаче съвпада с християнския Разпети петък.

В тази връзка Юзеиров заяви, че "за мюсюлманите всеки петък е свещен". Той обясни, че не е много наясно с християнските празници и изтъкна, че съвпадението е случайно.

Учредяването на новата партия ще започне с намаз (молитва) в Томбул джамия - Шумен, обясни Юзеиров.

За мюсюлманите всеки петък е свещен. Съвпадението е случайно...
                                 А.Юзеиров

Нашата главна цел е чрез утвърждаване на толерантността, отговорността и морала като добродетели в обществото да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи политическа и икономическа стабилност в страната, което да доведе до просперитет на отделната личност, етносите и нацията като цяло, добави още Юзеиров.

Той съобщи, че с брат му не са се отказали да строят монументи в страната и посочи, че са изградили паметник в село Люблен, отново в частен имот.

По думите му монументът е подобен на онзи в Славяново и също като него е съборен.

Юзеиров разказа, че вторият паметник е бил опасан с бодлива тел в знак на протест, че не е било дадено правото на братята да изразят себе си.

И от двата съборени паметника липсват железните полумесеци, заяви Юзеиров и попита: Аз си искам полумесеците. Кой ги открадна?

Според него градежът е бил сринат от кмета на селото, който е от ДПС.

В коментар за новата партията Али Юзеиров каза още, че тя се разграничава от политиките на досега съществуващите български партии.

За самият себе си заяви, че в миналото е бил впечатлен от реплика на премиера Бойко Борисов, който казал "Бог напред, аз след него".

Юзеиров допълни, че новото движение не иска конфронтация с никой, а си поставя за цел да покаже идентичността си, като обедини всички.

Той каза още, че въпреки регистрацията на партия ОТОМАН, братя Юзеирови не са се отказали от идеята за Мюсюлман-демократичния съюз (МДС).

По думите му и до днес не са ясни причините, заради които е отказана регистрация на МДС.