Късно вечерта паметникът на незнайния турски войн, издигнат незаконно в село Славяново от братята Али и Юзеир Юзеирови, е бил съборен, предаде БНР.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че този случай показва, че държавата е на мястото си и за такива постройки има ред, който трябва да се спазва.

Един от инициаторите за изграждането на паметника Али Юзеиров коментира, че никой не знае кой точно е разрушил монумента. Той уточни, че паметникът е бил построен в частен дом, а не на общинска земя.

По-късно стана ясно, че паметникът е разрушен по заповед на кмета на община Попово Людмил Веселинов. Кметът е наредил изпълнението на заповедта на районното полицейско управление.

Без инциденти е преминало отстраняването на монумента. Няма напрежение в селото, каза кметът на Славяново Васил Стоилов, цитиран от БНР.

Всичко е спокойно, хората са удовлетворени, защото аз многократно съм казвал, че това строителство, което няма аналог, вече е история.

Хората, дори мюсюлманите са доволни, защото братята (бел. ред. Юзеирови) искаха да разединят жителите на селото и да ги разделят на мюсюлмани и християни, коментира кметът.

По думите му това никога не е било и вярва, че и занапред в селото ще продължат да живетя дружно, както и до сега е било.

Припомняме, активисти на ВМРО заплашиха да разрушат сами паметника, ако властите не го направят.

Преди дни братята Юзеирови заявиха, че събират подписка за регистрация на Мюсюлмански демократичен съюз, а по-късно поискаха и промяна в конституцията.

Две досъдебни производства са образуванисрещу братя Юзеирови. Това е резултатът от проверката на ДАНС, прокуратурата и полицията в село Славяново.

Разследването се ръководи от прокурор Стефан Христов, който обясни за news.bg, че в клуба на Мюсюлман-демократичната партия се помещава компютърен клуб, който е с нелицензиран софтуер. По този случай е образувано първото досъдебно производство.

Второто е по чл. 166 от НК за образуване на политическа организация на религиозна основа.