САЩ са много силно ангажирани към България като партньор и съюзник и имаме силно взаимодействие, което укрепна още повече при новата администрация.
Това заяви специалният американски пратеник за софийската газова среща на върха Ричард Морнингстар.

Той отбеляза, че не бива да бъдем зависими от един източник на природен газ и подчерта, че е необходима диверзификация на пътищата и доставките.

Специалният пратеник на новата американска администрация каза, че е провел дискусии с президента Първанов, премиера Станишев, вицепремиера Калфин, министъра на икономиката Димитров и че един от обсъдените въпроси е бил проектът „Южен поток".

Ние не сме нито против, нито за", каза по отношение на този проект Морнингстар. Той добави, че САЩ имат съмнения, че това ще бъде много скъп проект и каза, че не е убеден от къде ще идва газът както за „Южен поток", така и за други тръбопроводи.

„Нашето усещане е, че имаме сериозни въпросителни и се чудим до каква степен ще е рентабилен", каза още за проекта „Южен поток" Морнингстар.
„България и другите страни-участнички ще си решат за себе си", добави обаче спецпосланикът на американския държавен секретар.

За проекта „Набуко" Морнингстар каза, че е важен, но не е единственият отговор на проблема за европейската енергийна сигурност.
По думите му „Набуко" е само едно парченце от пъзела.

Проектът е важен и въпросът трябва да бъде решен на основата на търговската рентабилност за европейските страни и компании, както и страните от региона, отбеляза Морнингстар.

Той каза, че американската подкрепа за „Набуко" може да  бъде икономическа и уточни - не чрез преки субсидии, а чрез форми на международно финансиране.

Повечето европейски страни вярват в „Набуко", отбеляза още Морнингстар. „Не приемам твърдението, че „Набуко" не може да работи без Иран", каза още американският представител.

Той посочи, че има потенциални източници на газ за „Набуко" и визира Азербайджан, Афганистан и Ирак в перспектива.

По думите на Морнингстар в момента газът от Иран създава затруднения за САЩ и за други страни участнички.
Посланик Морнингстар изтъкна, че САЩ са протегнали ръка и очаква положителни реакции от Иран, за да бъдат решени проблемите, включително ядрените отношенията да се нормализират.

"Очевидно имаме проблем и макар че протегнахме ръка до момента няма постигнат напредък, но се надяваме на такъв", добави още Ричард Морнингстар.